260 persoane au murit dupa festivalul din Israel unde au atacat militantii Gaza

Rachetele au început în jurul orei 6:30, a declarat Tal Gibly pentru CNN. Cateva sute de persoane care participau la un festival de muzică israelian fugeau în timp ce militanții din Gaza trăgeau asupra lor.

Atacul terifiant a fost doar una dintre multiplele locații lovite sâmbătă dimineața de cel mai susținut și coordonat atac în interiorul Israelului, desfășurat vreodată de militanții Hamas.

Cel puțin 260 de cadavre au fost găsite ulterior la locul festivalului, potrivit serviciului de salvare israelian Zaka. Unii dintre participanți au fost luați ostatici, fiind văzuți în videoclipuri pe rețelele de socializare în timp ce erau luați de răpitorii lor înarmați.

Evenimentul Nova Festival, desfășurat în aer liber, într-o zonă rurală agricolă din apropierea graniței dintre Gaza și Israel, trebuia să fie o petrecere de dans care să dureze toată noaptea și să celebreze sărbătoarea evreiască Sukkot.

„Nici măcar nu aveam unde să ne ascundem, pentru că ne aflam într-un spațiu [deschis]”, a declarat un martor pentru CNN. „Toată lumea a intrat în panică și a început să își ia lucrurile”.

Detalii despre ostaticii din atac încep să apară pe măsură ce membrii familiilor își recunosc rudele în înregistrările video care circulă din Gaza.

Într-o înregistrare video care a devenit virală, o femeie israeliană și prietenul ei – identificați ca fiind Noa Argamani și Avinatan Or, care participaseră la festival – sunt prezentați în timp ce sunt răpiți.

În acesta, Argamani a fost văzută pe spatele unei motociclete care era condusă departe în timp ce implora ajutor. Or a fost văzut în apropiere, în timp ce motocicleta care o transporta pe Argamani trecea pe lângă el, iar în cele din urmă a fost prins de mai mulți bărbați – și obligat să meargă cu mâinile la spate.

De asemenea, în fundal a fost văzut un nor de fum întunecat. Membrii familiei și prietenii cuplului și-au exprimat dorința ca înregistrarea video să fie distribuită pe scară largă în speranța de a-i localiza și de a asigura eliberarea lor în siguranță.

„Este foarte dificil când vezi că cineva care îți este atât de apropiat și pe care îl cunoști atât de mult este tratat în acest fel”, a declarat Amir Moadi, coleg de cameră cu Noa Argamani, pentru CNN, adăugând că știa despre cinci sau șase persoane care au fost la festival și care între timp au dispărut.

„Dar, totuși, avem oameni dispăruți. Avem prieteni și familii, tineri și bătrâni, toți cei care au ajuns în Fâșia Gaza, iar noi trebuie să facem totul și acum pentru a-i aduce înapoi”, a mai spus el.

Moshe Or, fratele prietenului lui Argamani, Avinatan Or, a declarat pentru canalul 12, afiliat CNN, că nu i-a luat mult timp să găsească videoclipul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *