26 focare active de pesta porcina africana la nivelul judetului Iasi

Sharing is caring!

Conform unui raport al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, la nivelul judetului Iasi sunt active 26 focare de pesta porcina africana. Ultimul focar a izbucnit in aceasta saptamana. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România in judetul Iasi, 64 mistreti au fost gasiti morti iar 8 au fost vanati.

La nivel national sunt active un număr de 529 de focare PPA, din care 9 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A. Pana acum au fost diagnosticate 3.941 cazuri la mistreți în 38 de județe.

Din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care au condus la extinderea focarelor de pestă porcină africană sunt următoarele:

  • numărul mare de mistreți; în unele fonduri de vânătoare depășirea densității maxime de 05 mistreți/kmp, care se datorează nerespectării cotelor de vânătoare;
  • nerealizarea cerinței de a se vâna întreg efectivul de mistreți în zonele infectate conform Hotararii nr. 3/2019 Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență;
  • neefectuarea supravegheri pasive în sensul de necolecatre a cadravelor de mistreți în vederea testării în direcția PPA și neutralizarii ulterioare;
  • vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate;
  • ieșirea porcinelor din zonele de protecție și supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km) în conformitate cu cerințele Directivei 2002/60/CE;
  • mișcările necontrolate de porcine realizate de  comercianții ilegali animale vii;
  • sacrificarea porcinelor bolnave fără anunțarea medicului veterinar și conservarea produselor provenite de la acestea, având în vedere că din datele științifice virusul rezista în produse congelate/conservate ani de zile;
  • administrarea de resturi alimentare netratate temic în hrana porcilor;
  • nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populație, dar și de către unele exploatații comerciale.

Dintr-un studiu efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor pentru România pe baza evoluției și analizei factorilor de risc epidemiologici și prezentat în ședința cu Șefii Serviciilor Veterinare din țările membre uniunii europene, din data de  27.01- 28.01.2020, se putea estima o creștere a numărului de focare în România în anul 2020 față de anul 2019, totuși prin măsurile luate de autoritatile din România s-a reușit o scădere a acestora.

Este adevărat că reducercerea numărului de focare în anul 2020 se datorează și restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență aspect care demonstrează că  mișcarea necontrolată a animalelor constituie principalul factor de risc pentru difuzarea bolii.

shares