26% din bugetul românilor se duce pe alimente

scumpiri-alimente-2019-3

Mai mult de un sfert din veniturile unei familii din România este folosit pentru produse agroalimentare și băuturi nonalcoolice. În România, o gospodărie cheltuiește 26% din buget cu mâncarea.

Este cea mai mare pondere din Uniunea Europeană, arată datele publicate de Eurostat, biroul european de statistică. România a avut anul trecut un PIB de 240 de miliarde de euro, cel mai mare din istoria ei.

PIB-ul se dublează cam în 12-15 ani. Salariile au ajuns la 700 de euro, net/luna, în medie, însă ponderea cheltuielilor unei familii cu mâncarea rămâne la cel mai ridicat nivel din UE, deși prețurile la produsele alimentare sunt la 60% din media UE.  

Datele de la Statistică arată că venitul mediu al unei gospodării din România a ajuns la finalul lunii septembrie 2021 la 5.703 lei, în vreme ce cheltuielile au fost de 4.939 lei. Principalele destinații ale cheltuielilor au fost cheltuielile de consum, cu o pondere de 62%.

O treime din cheltuieli au fost impozite și contribuții, în vreme ce cheltuielile pentru investiții au însumat doar 3,4% din totalul cheltuielilor gospodăriilor .