2,5 tone de uraniu natural a disparut dintr-un sit libian care nu se află sub controlul guvernului

libia

Inspectorii ONU de supraveghere nucleară au descoperit că aproximativ 2,5 tone de uraniu natural au dispărut dintr-un sit libian care nu se află sub controlul guvernului.

Constatarea este rezultatul unei inspecții planificate inițial pentru anul trecut, care „a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și a fost efectuată în cele din urmă  marți, potrivit unei declarații a  șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA „au descoperit că aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de minereu de uraniu declarat anterior de Libia ca  fiind depozitate în acea locație nu erau prezente în locație”.

Agenția ar urma să desfășoare „activități ulterioare” pentru a determina  circumstanțele scoaterii uraniului de pe amplasament, se arată într-un comunicat.

„Pierderea cunoștințelor despre locația actuală a  materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum și  preocupări de securitate nucleară”, a spus acesta, adăugând că ajungerea la amplasament necesită o „logistică complexă”.

În 2003, Libia, condusa pe atunci de Muammar Gaddafi, a renunțat la  programul său de arme nucleare, care a obținut centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, precum și informații de proiectare pentru o  bombă nucleară.

Libia a avut puțină pace de când o revoltă susținută de NATO in 2011 l-a înlăturat pe Gaddafi. Din 2014, controlul politic a fost împărțit  între facțiunile rivale din est și vest, ultima criză majoră de conflict terminându-se în 2020.

Guvernul interimar al Libiei, instituit la începutul lui 2021 este acum contestat.