21 milioane de euro, evaziune fiscală

foto_euro

Poliţiştii din Cluj, alături de investigatori fiscali din Germania, au efectuat astazi 69 de percheziţii în 12 judeţe şi municipiul Bucureşti, la sediile mai multor firme şi la locuinţele a 56 de persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 21 de milioane de euro statului german, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Percheziţiile au avut loc în judeţele Cluj, Alba, Arad, Argeş, Bihor, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Teleorman şi Tulcea, precum şi în municipiul Bucureşti, la adresele persoanelor bănuite şi ale societăţilor comerciale administrate de acestea.

Au fost puse în executare 56 de mandate de aducere a persoanelor cercetate, care urmează să fie conduse la audieri.

‘Persoanele respective sunt bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plăţii TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăţi comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria. Practic, ar fi fost achiziţionate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăţi, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achiziţiilor ar fi fost persoane fizice din România’, se precizează în comunicatul IGPR.

Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârşirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperare.