21.000 lei, cea mai mare pensie din județul Iași

cupon_pensii

Există și persoane care duc un trăi liniștit la pensie. Conform datelor înregistrate la Casa de Pensii Iași, cea mai mare sumă încasată la nivelul județului este de 21.000 de lei. Cea mai mică din topul primelor zece din judetul Iași este de 13.000 de lei. La polul opus sunt și pensionari care trăiesc de pe o lună pe alta cu câteva sute de lei.

În România, pensionarea înseamnă trecerea la venituri mici. Există și cazuri fericite. Persoane care au lucrat în sistemul privat sau mediul bancar au cele mai mari pensii la Iași. Calculul se face pe baza contributivității. Conform Casei de Pensii Iași, aceste persoane încasează pensii care pot ajunge și la 21.000 de lei pe lună.

Vorbim despre pensii stabilite pe contributivitate și nu de pensii speciale, ierarhia primelor zece pensii se prezintă astfel: cea mai mare pensie în cuantum brut 21.000 de lei, iar cea mai mică din topul celor zece 13.000 de lei. Persoanele care sunt în drepturi cu aceste pensii au lucrat în mediul privat în cea mai mare parte, mediul universitar și mediul bancar, a spus Maria Andronache, director Casa Județeană de Pensii Iași.

Surprinzător sau nu, la nivelul județului Iași există anumite categorii de pensionari care încasează până în 300 de lei, care au fost avocați, militari sau preoți.

Cea mai mică pensie este cea stabilită de lege adică 1.000 de lei, excepție sunt cazurile în care persoanele beneficiază de pensii atât din sistemul public, cât și din alte sisteme, cum ar fi sistemul militar, bisericilor, culturilor, neincluse în sistemul de pensii, sistemul avocaților. În aceste situații putem găsi pensii în plata la noi de 100-300 de lei, a mai spus Maria Andronache, director Casa Județeană de Pensii Iași.

Pensia medie lunară din județul Iași a fost în primul trimestru al acestui an de 1.846 lei.