2024 va fi anul provocarilor si experimentelor fiscale
In an electoral, marcat de cresteri ale salariilor bugetarilor si de mariri a pensiilor, statul vrea sa colecteze mai multi bani de la companiile private si persoanele fizice. Astfel, 2024 vine cu biruri majorate pentru acestia ce va duce la o scadere a veniturilor si a consumului.
Daniel Anghel, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania considera ca 2024 va fi un an de experiment fiscal prin introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri de 1% datorat de companiile care depasesc o cifra de afaceri de 50.000.000 euro.
“Distingem aici trei categorii de contribuabili. Marea majoritate (alti contribuabili decat cei din sectorul bancar si cel de petrol si gaze) vor datora acest impozit daca impozitul pe profit calculat este mai mic decat cel pe cifra de afaceri. Spuneam ca este un experiment intrucat impozitarea cifrei de afaceri este o practica aproape inexistenta in tarile dezvoltate tocmai pentru ca marimea cifrei de afaceri nu inseamna, implicit, marje mari de profit. Conform estimarilor noastre, dintre companiile care au cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro, circa 750 de companii pot fi eligibile si vor datora in jur de 6,2 miliarde lei. A doua categorie este cea a institutiilor de credit pentru care impozitul pe cifra de afaceri va fi 2% pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv; respectiv 1% incepand cu data de 1 ianuarie 2026. Acest impozit minim pe cifra de afaceri se va datora suplimentar, deci va fi datorat si impozitul pe profit ca pana acum. Astfel, conform estimarilor noastre cota efectiva de impozitare – impozit pe profit plus impozit pe cifra de afaceri -, calculata pe baza datelor financiare aferente anului 2022, s-ar situa intre 17% si 72% raportat la profitul brut. Cele mai afectate vor fi bancile care aveau o cota efectiva de impozitare mica si care beneficiau de anumite facilitati fiscale (precum neimpozitarea veniturilor din dividende, facilitatea privind profitul reinvestit etc.). A treia categorie este a companiilor din sectoarele petrol si gaze naturale care vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0.5%”, a precizat Daniel Anghel, in analiza sa.
Începând cu 1 ianuarie 2024, microîntreprinderile vor fi supuse unor modificări semnificative în ceea ce privește cotele de impozitare. Astfel, acestea vor plăti o cotă de impozit de 1% pentru veniturile de până la 60.000 de euro, inclusiv, cu condiția să nu desfășoare activități specifice anumitor coduri CAEN, precum tehnologia informației, Horeca sau activitățile medicale. Pentru veniturile care depășesc acest prag și pentru celelalte activități, cota de impozit va fi de 3%.
Pentru angajații din domeniul IT, scutirea de impozit pe venit nu va mai fi aplicată integral, ci doar pentru veniturile brute lunare de 10.000 de lei, provenind din salarii și asimilate salariilor. Această scutire se va aplica numai în cazul relației cu un singur angajator. Totodată, cota contribuției de asigurări sociale se va reduce, până la 31 decembrie 2028, cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondurile de pensii administrate privat. Angajații au opțiunea de a opta pentru plata contribuțiilor datorate la aceste fonduri.
Pentru angajații din sectorul construcțiilor, industria alimentară și agricultură, se elimină scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției de asigurări sociale pentru condiții deosebite și speciale de muncă, precum și plata cotei reduse de contribuție asiguratorie pentru muncă.
O altă schimbare importantă privește fiscalizarea unor beneficii acordate angajaților. Începând cu ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță va fi inclusă în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Pentru cei care desfășoară activități independente, contribuția de asigurări sociale de sănătate se va calcula începând cu 2024 la venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, cu plafonare la suma de peste 60 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile estimate.
Tot din ianuarie 2024, facilitatea de telemuncă (de cel mult 400 lei lunar) va fi eliminată, iar sumele respective nu vor mai fi exceptate de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale.
Un aspect deosebit de important este obligativitatea declarării corecte a veniturilor începând cu 1 iulie 2024. Veniturile cu sursa neidentificată, constatate de Fisc, vor fi impozitate cu 70%, în creștere semnificativă față de cota de 16% aplicată în prezent.
În ceea ce privește TVA, unele cote reduse vor dispărea sau vor fi majorate de la 5% la 9%, cu excepția celei standard de 19%. Modificările vizează:
- Trecerea de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat, cu excepția cozonacului și biscuiților.
- Majorarea de la 5% la 9% pentru: livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, produse montane, eco și tradiționale; livrarea locuințelor în cadrul politicii sociale; livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente cu emisii scăzute; livrarea și instalarea de componente pentru repararea și/sau extinderea sistemelor în cadrul livrărilor de construcții sau ca opțiuni suplimentare la livrarea unei construcții; accesul la balciuri, parcuri de distracții, parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, excluzând cele scutite de taxă; accesul la evenimente sportive.
- Trecerea de la 5% la 19% pentru dreptul de utilizare a unor facilități sportive și anumite activități de transport persoane.
Este esențial acordarea unei atenții speciale definiției locuinței eligibile pentru cota de 9%, care a fost modificată pentru a se aplica locuințelor ce pot fi locuite de beneficiari fără a necesita investiții semnificative suplimentare.
Majorările de cote de TVA survin într-un context de inflație ridicată și vor afecta prețurile, având un impact suplimentar asupra puterii de cumpărare și consumului.
De asemenea, începând cu 2024, accizele pentru alcool, tutun, carburanți și taxa pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat vor fi majorate, iar apare un impozit special de 0,3% pentru case și autoturisme de peste anumite valori (2.500.000 de lei pentru bunuri imobile și 375.000 de lei pentru autoturisme).