2023 vine cu scumpiri. Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult

magazine-scumpiri-2014-03

Anul 2023 va aduce schimbări financiare importante, atât pentru companii, cât și pentru cetățeni .De la creșteri salariale și îndemnizații pentru pensionari și cei cu venituri mici, la noi impozite și modificări în Codul Fiscal. Creșterea inflației va determina automat și creșterea prețurilor la majoritatea produselor și serviciilor.
Polițele RCA de asigurare se vor scumpi ca urmare a falimentului City Insurance. Potrivit ASF cotele de contribuţie datorate de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraţilor cresc de la 2,5% până la 4% în ianuarie 2023.
Băuturile cu zahăr sau berea fără alcool vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie, pentru că acestea vor fi scoase din categoria celor cu TVA redus. TVA-ul pentru aceste produse crește de la 9 la 19%, ceea ce se va transfera și în prețul pe care îl plătim pentru ele. La fel se întâmplă și în cazul serviciilor de restaurant și cazare hotelieră. TVA-ul crește în cazul lor de la 5% la 9%.

Se scumpesc ţigările de anul viitor, iar cele electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene. Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, accizele se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, la 3,6 euro, potrivit Financial Times.

Cei care vor câștiga premii din jocuri de noroc vor fi taxați suplimentar de la anul. Taxa crește progresiv până la 40% în cazul câștigurilor mai mari.

Schimbări importante sunt și pentru persoanele juridice, adică pentru PFA-uri și firme.
Potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial în 20 decembrie, la mai multe produse acciza va crește semnificativ din 2023. Această mărire se va regăsi și în prețul de la raft la țigări, bere, alcool etilic, vinuri spumoase.
Impozitele locale cresc cu 5,1%. Totodată, se diminuează plafonul valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe la 600.000 de lei pentru TVA redus de 5%.