200 pacienți pe lista de așteptare pentru operații fără bisturiu la Spitalul de Neurochirurgie

Peste 200 persoane s-au inscris pe lista de asteptare pentru operatia fara bisturiu, procedura medicala in curs de implementare la Spitalul de Neurochirurgie. Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife va devenit functional in aceasta toamna, in prezent fiind derulate lucrarile de amenajare.

Iasul va beneficia de de una dintre cele mai performante proceduri medicale în domeniul neurochirurgiei: tratamentul fără bisturiu. Gamma Knife este una dintre cele mai avansate tipuri de radioterapie care oferă alternativa unui tratament non-invaziv, nedureros, care nu necesită anestezie și care permite externarea pacienților în aceeași zi a intervenției.

Lucian Eva – manager Spitalul de Neurochirurgie Iasi:

„Este un proiect la care s-a lucrat timp de 3 ani de zile. Zilele urmatoarele suntem aproape de finalizarea acestui proiect din punctul de vedere tehnic. Sistemul de chirurgie de tip gama Knife a fost deja livrat si se instaleaza in aceste zile, lucrarile de amenajare sunt finalizate in proprotie de peste 80 la suta, se fac ultimele finisaje in momentul de fata si nu vorbim numai de buncarul in care va fi amplasat acest sistem care este o construcrutie deosebita prin caractersisticile pe care le are. Acest buncar s-a construit in interiorul spitalului, practic am facut o casa in casa”

Sistemul in sine cantareste 38 tone si lucreaza cu 192 surse de cobalt distribuite la 270 grade. Sistemul topeste practic leziunea tumorala cu o precizie de 0.01 milimetri. In tara, doar Bucurestiul mai beneficiaza de un astfel de dispozitiv insa nu ajunge la asemenea performante. Anual, doar 450 pacienti beneficieaza de iradierea tumorii desi peste 7700 persoane au nevoie de o asemenea procedura.

Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie:

„Valoarea proiectului este de aproximativ 5,5 milioane de euro insemnand 4,25 milioane de euro sistemul in sine si aproape 1 milion de euro buncarul. Nu cred ca putem cuantifica in bani viata unui om si aici nu vorbim de a creste calitatea vietii pentru un singur pacient ci a generatiei de aici incolo”

Prezenta acestui aparat in Iasi nu rezolva nevoia de radioterapie la nivel national. Se estimeaza ca impreuna cu Republica Moldova sunt aproape 9.000 persoane ce asteapta operatii ale leziunilor aflate in zone vitale.