200 milioane de persoane din SUA si Canada amenintate de o furtuna de iarna

furtuna zapada

Aproximativ 200 de milioane de americani resimt efectele unei furtuni de iarnă masive, care a fost asociată cu cel puțin 19 decese înainte de sfârșitul de săptămână. Peste 1,5 milioane de persoane au rămas fără curent electric și mii de zboruri au fost anulate vineri. Vasta furtună se întinde pe o distanță de peste 3.200 km, din Texas până în Quebec.

Un ciclon-bombă, atunci când presiunea atmosferică se prăbușește, a adus condiții de viscol în zona Marilor Lacuri de la granița dintre SUA și Canada. În Canada, Ontario și Quebec au fost cele mai afectate de explozia arctică, sute de mii de persoane fiind private de energie electrică.

O mare parte din restul țării, din British Columbia până în Newfoundland, se afla sub avertizări de frig extrem și de furtună de iarnă. Temperaturile din Elk Park, Montana, au scăzut până la -45C, în timp ce orașul Hell, Michigan, a înghețat.

Ninsori abundente au fost prognozate în zone din Pennsylvania și Michigan. În Buffalo, New York, se așteptau cel puțin 89 cm de zapada. Serviciul Național de Meteorologie a raportat o vizibilitate de „zero mile”.

Mai mult de opt milioane de persoane au rămas sub avertizări de viscol, a precizat NWS. Inundații pe coastă au fost observate în New England, New York și New Jersey.