20 ianuarie, cea mai trista zi din an

Sharing is caring!

Astazi traim Blue Monday, cea mai deprimanta zi din an. Temperatura scazuta de afara, faptul ca se intuneca mai devreme si se lumineaza ceva mai tarziu, sunt cativa factori care au dus la aparitia fenomenului psihologic.

Specalistii sustin ca oamenii din intreaga lume resimt ziua de astazi ca fiind cea mai deprimanta din intregul an. Medicii trag si un semnal de alarma. Este perioada din an cu cele mai multe tentative de suicid.

Blue Monday sau lunea albastra cade in a treia zi de luni de la inceput de an si este considerata cea mai trista zi. Un psiholog britanic a creat si o formula matematica, pentru a demonstra ca ziua de astazi este cea mai deprimanta din an.

Factorii declansatori ai depresiei sunt frigul de afara, faptul ca ne trezim dimineata si inca este intuneric, la inceput de an avem datorii multe, sarbatorile au trecut, iar pana la vacanta de vara mai sunt multe luni, asadar planurile de concediu sunt indepartate.

In aceasta zi, spun specialistii, cei mai sensibili lipsesc de la serviciu, iar in unele tari creste, de regula, si numarul cererilor de divort depuse in instanta.  Insa depinde doar noi sa ne facem ziua cat mai frumoasa, spun oamenii.

Medicii trag si un semnal de alarma. Este debutul perioadei in care au fost si cele mai multe tentative de suicid. Mai bine de 42% din cazurile suidicare au loc in week-end sau la inceputul saptamanii.

Tudor Ciuhodaru, medic  Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” Iasi: “La inceput de 2020 se preconizeaza ca depresia va fi a doua cauza de invaliditate, dupa bolile cardio-vasculare. Statisticile sunt sumbre, in 2030 se preconizeaza ca aceasta boala va fi predominanta, iar o populatie de doua ori decat cea a Romaniei va fi afectata de depresie. Am propus, in Parlamentul Romaniei, ca in unitatile de primiri urgente, unde am tratat, an de an, numeroase tentative de suicid, sa existe psiholog pentru asigura suportul psihologic pentru aceste cazuri. La nivel european vor redepune o directiva in Comisia de Sanatate Publica prin care sa se asigure accesul, conform standardului european de calitate in sanatate pentru fiecare cetatean european aceasta terapie.In Romania, tentativele de suicid aproape s-au dublat, vorbim despre o patologie semnificativa, rata depresiei a crescut de 5 ori in ultimii ani“.

Psihologii ne recomanda sa petrecem timp alaturi de cei dragi si sa ii vizitam mai des si pe cei in varsta sau care nu mai au rude sau prieteni in jur.

Petronela Nechita, psihiatru, Institutul de Psihiatrie Socola Iasi: ” Depresia este o tulburare psihica, care implica mai multe simptome. Dispozitia trista, pierderea interesului si a bucuriei pentru activitatile zilnice, oboseala crescuta, simptome care persista minumum doua saptamani, perioada ca noi sa putem pune diagnosticul de depresie“.

La fel de importanta este si viata sociala a fiecaruia, pentru a trece mai usor peste depresia de inceput de an.

Pentru aceasta perioada din an, medicii ne recomanda miscare in aer liber sau la sala, o alimentatie sanatoasa, bazata pe fructe, socializare cu prietenii sau plimbare in parcuri cu animale de companie. Si nu in ultimul rand, un somn odihnitor, de cel putin 7 ore pe noapte, pentru a avea un organism echilibrat.

shares