20 de copii ucraineni înscriși in școlile ieșene

În ultima perioadă, tot mai mulți părinți refugiați din Ucraina merg la unitățile școlare din județul Iași pentru a se interesa în ce condiții îşi pot înscrie copiii la școlile de aici. Până acum, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Iași au fost centralizate 20 de cereri pentru scolile particulare și doar una pentru Liceul de Informatică din Iași.

Irina Prodan – purt. cuv. ISJ Iasi

„Până ieri au fost centralizate 20 de cereri, la nivelul unităților de învățământ din județul Iași. Vorbim despre copii de învățământ antre-preșcolar, preșcolar și primar. Există un singur elev de învățământ liceal care participă ca audient la cursurile de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”. În general, sunt copii care sunt înscriși în unitățile de învățământ privat. Avem, spuneam la Liceul de Informatică, dar avem și la Direcția de Creșe, două astfel de cereri. În generali sunt copii vorbitori de limba engleză, dar pentru copii care participă la unitățile de învățământ liceal din județul Iași, în unele dintre acestea avem elevi basarabeni, care vorbesc limba rusă și care pot media comunicarea.”

Din cauza schimbărilor majore și bruște ale vieții copiilor, există riscul de neadaptare în noul colectiv și stil de viață. Specialiștii susțin că aceștia pot cădea foarte rapid în stări de neliniște, griji, iar in cele mai grave cazuri se poate ajunge la depresie.

Felicia Ciobanu – psiholog

„Am să spun că este o desrădăcinare. Pleacă de la locul lor de naștere, își pierd rădăcinile, și le mută și atunci este o neliniște. Acum depinde și de vârstă, dar faptul că nu știu ce o să găsească, cum o să fie acolo, toate acestea sunt neliniști, se adună niște frici. Necunoscutul îi sperie și pe cei adulți, pe maturi, nu numai pe copii. De asemenea, copiii resimt ceea ce simt părinții și preiau din fricile lor.

Deși copiii pot să dea impresia că și-au reluat activitățile normale, imaginile războiului se pot abate asupra lor modificându-le comportamentul.

Felicia Ciobanu – psiholog

„Pentru copii este simplu. Pentru ei este simplu pentru că se joacă, sunt diverse activități, jocuri de grup. Uneori nu este nevoie să vorbești, doar să te joci, dar pentru cei care sunt un pic mai mari, unde intervine limbajul și unde ei au resimțit altfel ceea ce au văzut în țara lor, este mai greu. Există o tendință de a se retrage, există neliniște, tristețe, preocupări.”

La acest moment, în România sunt 55 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, in 8 județe, aflate la graniță, potrivit datelor furnizate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. De asemenea, copiii care intră pe teritoriul României se pot înscrie la orice școală românească și pot dobândi statutul de audient.  Aceștia vor putea beneficia de cazare gratuită în internatele școlare, alocație pentru hrană și rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte.