20 de copii internați cu Sars-CoV-2 la Spitalul „Sf. Maria” Iași

nurse takes care of the patient child in hospital bed playing with teddy bear, wearing protective masks, corona virus covid 19 protection concept,

nurse takes care of the patient child in hospital bed playing with teddy bear, wearing protective masks, corona virus covid 19 protection concept,

Scade numărul de copii internați cu Covid-19 la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași. Numărul pacienților a ajuns la 20, însă vârstele acestora rămân în continuare mici. Vacanța de 2 săptămâni a redus și cazurile de infectări.

20 de copii sunt internați cu Sars-CoV-2 în zona roșie și zona ATI a spitalului de copii. Vârstele pacienților pediatrici sunt cuprinse între 2 luni si 17 ani, cu forme medii ale bolii.

„Pe ATI zona roșie pozitiv covid avem 4 pacienți. Avem un pacient de 17 ani cu comorbiditate, obezitate. Nici un pacient nu este intubat, ventilat mecanic, li se aplică tratamentul specific, sperăm într-o evoluție favorabilă. Pe zona roșie non-ATI avem 16 pacienți. Incidența se menține staționară la nivelul săptămânii care a trecut, sperăm să scadă. Patologia Covid, pozitiv Covid la pacienții pediatrici rămâne cu manifestările digestive sau pulmonare, ceea ce apare nou este patologia post-Covid. Ceea ce apare nou este patologia post-Covid. Avem pacienți care au trombocitopenii post-Covid.”, a declarat dr. Alina Belu, anagerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria”.

Pacienții care s-au prezentat în urgențe au considerat că manifestă simptome de gripă. La testarea PCR aceștia au fost confirmați pozitiv cu Covid.

„Dacă acum 2-3 săptămâni aveam cam 30 si ceva de pacienți pe zona roșie, nu vorbesc de ATI, acum ne mențiment undeva la 16-17, pe zona de weekend 20, se simte o ușoară scădere. Asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. Trebuie să fim vigilenți, să păstrăm măsurile de prevenție, de prevenire și tratăm pacienții care se adresează către spitalul nostru. Au considerat că au viroză, au încercat să se trateze acasă, au văzut că sunt depășiți, se adresează către unitatea de primiri urgențe unde sunt diagnosticați pozitivi și li se recomadă tratamentul acasă. Este o formă ușoară sau un tratamnt în cadrul spitalizării continue. Părinții sunt cooperanți.”, a adăugat Alina Belu.

În acest moment nu sunt probleme de aprovizionare cu oxigen pentru pacienții în stare gravă. Spitalul deține un stocator de oxigen cu o capacitate de 10.000 de litri. Unitatea medicală dorește lansarea unei licitații pentru extinderea capacității stocatorului până la 20.000 de litri.