2 pacienti din Moldova salvati la Iasi, dupa un transplant renal

transplant 1

Doua noi interventii de transplant renal s-au efectuat in acest weekend la Iasi. 2 barbati de 44 si 56 de ani beneficiaza de o noua sansa la viata in urma unei prelevari de organe, de la un donator cadaveric. Transplanturile au completat lista celor 26 de interventii efectuate in acest an la Spitalul Parhon.

Ieri au fost efectuate două intervenții de transplant renal de la donator cadaveric la spitalul Parhon din Iași. Donatorul este din Bistrița și fiind pozitiv pentru hepatita virală B, rinichii acestuia au fost direcționați către spitalul Parhon, singurul cu experință în acest domeniu.

Adelina Miron, medic primar urolog: „Au fost două intervenții de implant ale rinichilor, care au fost recoltați de la spitalul din Bistrița și prin colaborare cu chirurgii de la Centrul Fundeni, care au fost acolo să recolteze. În cursul zilei de ieri am efectuat simultan cele două intervenții de transplant renal”.

Ionuț Nistor, purt. de cuv. Spital Parhon: „Principala diferență a acestor intervenții față de intervențiile anterioare de transplant renal este legată de statutul de pacient cu hepatita B.  Transplantul unui pacient dializat cu hepatita B este mai rar, sunt foarte multe centre în care aceste intervenții sunt refuzate din cauza unor posibile complicații care pot să apară”.

Cele 2 transplanturi s-au efectuat la doi barbați, unul din județul Suceava, care se afla într-un program de dializă de 18 ani, iar cel de-al doilea pacient, din județul Vaslui, fost pompier, care a efectuat un program de dializă din ianuarie 2020.