2 copii internati cu Covid la Spitalul „Sf. Maria” din Iasi

bebelus copil spital

La Iași, cazurile de Covid au apărut și în rândul copiilor. 2 pacienti sunt internati pe zona rosie, la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Acestia nu au o forma grava a bolii. Avand experienta valului trei, medici sunt optimisti in privinta cazurilor din aceasta toamna.

La Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi sunt internati primii pacienti pediatrici, cu Covid 19. Unitatea medicala are 9 paturi disponibile pentru pacientii Covid, iar numarul lor poate fi extins pana la 100 de paturi. Momentan, doar 2 pacienti se afla internati in zona rosie.

Alina Belu, manager Spital de Copii Sf. Maria Iași: „Momentan avem 9 paturi. Ele pot fi extinse până la 100 de paturi având în vedere că de la 1 octombrie clădirea din partea dreaptă de la intrare va fi dată în folosinţă. Sunt paturi cu oxigen şi aer comprimat. Nu sunt paturi ATI, ci paturi pentru pacienţi care pot beneficia de tratament pentru pozitivi covid. Sperăm să nu fim nevoiţi să blocăm zona pentru pacienţi pozitiv covid şi incidenţa să fie mai mică.”

Medicii speră ca începerea școlii să nu ducă la un număr mai mare de copii, identificați cu Covid.

Alina Belu, manager Spital de Copii Sf. Maria Iași: „Din experienţa doamnei doctor, care este coordonator Covid, undeva la două săptămâni după începerea şcolii în mod fizic putem să ne facem o imagine asupra incidenţei.”

De la începutul lunii august când a început din nou să crească incidenţa cazurilor de Covid în rândul populaţiei pediatrice, Spitalul de Copii a înregistrat 6 cazuri care au necesitat internare în spital fiind diagnosticat și un adult. Până acum, în cursul valului 3 au fost 273 de cazuri.

Lavinia Ionescu, coordonator ATI Covid Spitalul de Copii: „Am avut cu simptomatologie moderată, severă. În general, cazurile uşoare au plecat în izolare la domiciliu, fiind urmăriţi de medicii de familie. Problema într-adevăr rămâne odată cu începerea şcolii şi în funcţie de restricţiile care se vor institui să putem să facem faţă dacă va creşte incidenţa. Sfătuim părinţii să fie foarte atenţi la orice modificare a stării de sănătate a copiilor. În general pacienţii pediatri, copiii, au şi simptomatologia digestivă. La noi, mai mult de 56% dintre copii au venit cu deshidratare, cu gastroenterocolite. În astfel de cazuri părinţii ar trebui să apeleze la medicul de familie sau la spital, să facă un test.”

În privinta paturilor ATI, unitatea medicală are 3 locuri, care se pot extinde in funcţie de incidenţă.

Lavinia Ionescu, coordonator ATI Covid Spitalul de Copii:„ Pe secţia ATI, mai ales după incidentul din luna iunie, avem trei paturi dotate cu toate cele necesare managementului pacientului critic, sper că nu vor fi forme grave. Cazurile de acum sunt forme moderate. Unul dintre copii este cu deficit imun, este cu o patologie pre-existentă, la fel cum au fost şi cazurile foarte grave pe care le-am avut.

Reprezentanții unității medicale au precizat că sunt mereu pregătiţi pentru cazurile cu forme grave şi cu insuficienţă respiratorie, dar speră să nu apară aceste probleme, iar copiii să dezvolte forme moderate.