19 pacienți au ajuns, într-o singură zi, la cabinetul antirabic de la Infecțioase

cabinet antirabic Infecțioase

În doar o singură zi, 19 pacienți au ajuns la cabinetul antirabic de la Infecțioase. Aceștia au fost mușcați de câinii și pisicile pe care le îngrijesc în casă sau pe lângă gospodărie, de animalele vecinilor sau de cele de pe stradă. Peste 30 de persoane s-au adresat cabinetului de specialitate din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași de la începutul lunii și până acum.

Cel mai mic pacient are 6 ani, iar cel mai în vârstă, 71 de ani.

”Perioada pe care o traversăm este una mai agitată pentru animale. Asta ne spun pacienții care au ajuns în singurul centru regional antirabic din județul Iași.

Majoritatea plăgilor au fost produse la nivelul membrelor inferioare sau superioare. Pacienții dau dovadă de responsabilitate și se adresează cabinetului nostru unde, imediat, sunt incluși într-o schemă de vaccinare pornind de la informațiile cu privire la proveniența animalului, localizarea mușcăturii, profunzimea acesteia.

Recomandăm pacienților să țină cont de rețeta care însoțește profilaxia prin vaccinare. Rana provocată de mușcătură trebuie curățată foarte bine, recomandat în serviciul de chirurgie. Cavitatea bucală a pisicii este bogată în floră microbiană astfel că o plagă provocată prin mușcare prezintă un risc mai mare de infectare și complicații nedorite care pot duce chiar și la operație. Personalul medical din cadrul cabinetului oferă toate informațiile cu privire la această conduită și necesitatea urmării acestor pași tocmai pentru că s-au confruntat, nu de puține ori, cu cazuri în care pacientul, atunci când s-a prezentat pentru vaccinare, prezenta deja o plagă infectată.

De aceea, recomandăm o vigilență mai mare atunci când observăm un comportament diferit la animal, chiar dacă vorbim de animalul propriu și respectarea recomandărilor personalului medical specializat dacă s-a produs un incident nedorit. În felul acesta evităm situații medicale care, netratate corespunzător, pot duce la complicații la care nici nu ne-am gândi.”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.