19 milioane de euro pentru rețelele de apă și canalizare din Şcheia și Sf. Ilie

lucrari

Lucrările pentru construcția rețelelor de apă și apă uzată în satele Şcheia și Sf. Ilie din comuna Şcheia au fost scoase la licitație. Un anunț de participare a fost postat pe SEAP recent, iar termenul de depunere a ofertelor la respectiva licitație deschisă este pentru data de 5 decembrie.

Valoarea proiectului pentru rețelele de apă și canalizare de la Şcheia și Sf. Ilie este una foarte mare – 94.500.152 lei, fără TVA – fiind devansată deocamdată doar de valoare lucrărilor la rețelele de apă și canalizare de la Vicovu de Sus și Marginea, unde estimările inițiale indicau pentru fiecare din aceste două localități valori de peste 100 de milioane de lei.

Şi investiția de la Şcheia face parte dintr-un program la nivel de județ în care sunt incluse lucrări pentru un număr de 14 unități administrativ teritoriale este finanțată cu fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Dacă la Vicovu de Sus s-a reușit a se desemna un câștigător, iar la Marginea licitația a fost anulată și va trebui reluată, la Şcheia abia a început pe SEAP.

Autoritățile speră că vor demara lucrările începând cu anul următor, dar este de văzut în ce măsură ofertele care vor fi depuse – dacă vor fi depuse – până la data de 5 decembrie vor fi analizate atât de repede iar atribuirea nu va decurge fără complicații ulterioare (contestații, de exemplu) pentru ca lucrarea să înceapă.

Contractul include lucrări de construcție, furnizare și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune, remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de garanție. Mai exact, contractul de lucrări „Construcția rețelelor de apă și apă uzată în satele șcheia și Sfântu Ilie, comuna Şcheia” cuprinde 2 obiecte cu mai multe sub-obiecte. Obiect 1 – Rețea de distribuție apă potabilă în satele șcheia și Sfântu Ilie unde rețelele noi de distribuție apa potabilă în satul Şcheia sunt în lungime de 26.250 m iar cele de la Sfântu Ilie sunt în lungime de 19.090 m. În ambele cazul este vorba despre polietilenă de înaltă densitate (PEID) cu diametru exterior variind între 63 și 225 mm la șcheia și de la 63 la 160 mm la Sfântu Ilie.

De asemenea, legat de rețeaua de apă potabilă, va fi inclusă și montarea unei stații de pompare pe strada Dimitrie Păcurariu. În ceea ce privește rețeaua de canalizare menajeră în satele respective, rețeaua nouă de canalizare menajeră in satul Şcheia este în lungime de 24.562 m – PEID Corugat – cu diametrul între 200 și 500 mm iar în satul Sfântu Ilie lungimea rețelelor de canalizare este proiectată pe 16.453 m – PEID Corugat – cu diametrul între 250 și 315 mm. Stațiile de pompare apă uzată la șcheia sunt în număr de 9 la care se adaugă și conductele de refulare aferente în vreme ce la Sfântu Ilie stațiile de pompare apă uzată și conductele de refulare sunt în număr de 8.

Lucrările contractate se referă la: lucrări de construcție propriu-zisă; furnizarea și montarea utilajelor și echipamentelor tehnologice; testare și punere în funcțiune; monitorizarea și acordarea de asistență/consultanță a personalului responsabil pe parcursul Perioadei de Notificare a Defectelor (PND), atunci când este necesar; remedierea eventualelor defecte apărute în Perioada de Notificare a Defectelor – perioada de garanție de 36 luni, respectiv 1095 zile; instruirea personalului Operatorului.

Este de menționat despre criteriul de atribuire al contractului de la licitația care va avea loc pe 5 decembrie că nu este „prețul cel mai scăzut”, ci este „cel mai bun raport calitate – preț” unde 85% reprezintă componenta financiară iar diferența este legată de perioada de garanție iar toate ofertele care vor avea o perioadă mai mică de 36 de luni vor fi descalificată ca neconformă iar pentru a primi punctaj maxim de 15 puncte, oferta trebuie să aibă cel puțin 60 de luni.