171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

mihai eminescu1

Astazi se implinesc 171 ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet roman. Incepand din 2011, pe 15 ianuarie, este sarbatorita si Ziua Culturii Nationale. Cu aceasta ocazie la Iasi au avut loc mai multe evenimente culturale prin care a fost omagiat poetul botosanean.

Pe 15 ianuarie 1850 se nastea la Ipotesti „Luceafarului poeziei romanesti”, Mihai Eminescu. Acest moment, care din anul 2011 este asociat cu Ziua Culturii Nationale, a fost marcat prin depunerea de coroane la statuia acestuia din Parcul Copou.

Adi Cristi, director Casa de Cultura „Mihai Ursachi”

Este ziua Culturii Nationale este ziua in care s-a nascut Eminescu si a oferit guvernantilor sau parlamentarilor sansa de a identifica o zi a Culturii Nationale. Altfel nici nu se putea pentru ca de Eminescu este legata nasterea limbii literare si implicit nasterea identitatii noastre ca popor civilizat.

Ceea ce se intampla acum, aici pe 15 ianuarie este un fapt pe care noi l-am mai repetat o data, in decembrie, realizand un film Eminescu si noi, gandind ca pandemia va incerca sa ne puna piedici. Am avut o intuitie perfecta, drept pentru care filmul pe care noi l-am realizat atunci in decembrie poate fi vizionat astazi de la ora 21:00 pe TVR3.

Inteligenta, cultura de nivel european, bogatia si farmecul limbajului eminescian nu au ramas neobservate, ci au fost si sunt apreciate.

VOX:

171 de ani de la nasterea marelui poet roman, Mihai Eminescu, Luceafarul poeziei romanesti, pe care il iubesc nespus de mult. Iubesc poezia lui, proza, din tot sufletul meu si am venit cu mare drag si cu mare evlavie la aceasta comemorare.

Si sa nu uitam nu-l uitati pe Eminescu, stiti vorba cantecului, Eminescu sa ne judece, daca il uitam.

Prima poezie stiu cum se cheama si unde a fost publicata. Se cheama Mormantul lui Aron si a fost publicata in revista ”Lacramioarele invataceilor gimnazisti din Cernauti.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.