16% dintre pacienții internați la Neurochirurgie au decedat

spitalul de neurochirurgie

Sectiile de terapie intensiva au fost solicitate la maxim înca de la începutul pandemiei de coronavirus, atât în spitalele COVID, cât și in cele suport. Pentru anul 2020, Spitalul de Neurochirurgie „ Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași a întocmit un raport îngrijorător. 16% din pacienții internați în unitatea medicală au  decedat înca de la inceputul pandemiei.

În timp ce vaccinul anti-COVID-19 imunizează din ce în ce mai multe persoane, noile tulpini apărute par să amenințe o posibilă revenire la normalitatea cu care eram obisnuiți în urmă cu aproape un an. Un lucru este cert, pacienții cu patologii grave, care sunt infectați cu coronavirus, continuă să lupte din greu pentru a ieși cu bine din spitale.  

dr. Vlad Hîrtie, medic specialist ATI Spitalul Clinic„Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

Prin definiție, noi deservim întreaga zonă a Moldovei și nu numai. De multe ori primim pacienși de la distanță, pacienți care sunt cu patologii extrem de complexe.

În general acești pacienți au o afectare pulmonară de peste 50%, dar media să zicem că ajunge la 75%. Sunt pacienți cu o patologie extrem, extrem de severă.

Din totalul de 324 de paturi, 57 sunt destinate pacienților aflați în stare gravă și au nevoie de terapie intensivă.

dr. Vlad Hîrtie, medic specialist ATI Spitalul Clinic„Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

Numărul paturilor de terapie intensivă crescut, cum a fost în toată țara. În momentul de față avem un număr de 57 de paturi, fiind cea mai mare Sectie ATI din toată zona.

16 locuri sunt rezervate pacienților cu o insuficiență respiratorie, COVID pozitivi. Restul de paturi le folosim pentru pacienții noștri care au patologii extrem de complexe.

Vă dați seama că avînd 16 pacienți în plus, gărzile au devenit mai obositoare, mai solicitante”

Lunar sunt îngrijiți peste 300 de pacienți, mulți fiind reticenți din cauza virusului. Acestia se prezintă la spital doar când sunt în stare critică și au nevoie de urgență medicală.

16% dintre pacienții internați la Spitalul de Neurochirurgie au decedat, cu 10 procente în creștere comparativ cu anii trecuți când rata de mortalitate era de doar 6%. Vorbim de pacienti cu diverse patologii, dar și infectați cu COVID-19.

prof. dr. Lucian Eva-managerul Spitalului  Clinic „Prof.Dr. Nicolae Oblu” Iași

”Datorită limitărilor epidemiologice. Noi lucrăm într-un regim de urgență, așa primim doar cazurile care sunt foarte grave.

Acest fapt presupune niște consumuri foarte mari inclusiv de acest oxigen de care se vorbește atât de des în ultima perioadă. Face să limităm cumva numărul de internări. Cei care ajung la noi sunt într-o situație medicală gravă.”

În Secția de Terapiei Intensivă mai sunt doar trei locuri libere pentru pacienții cu insuficiență respiratorie gravă.