150 de invitați la festivalul FILIT

filit iasi

În perioada 20-24 octombrie se desfasoara cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Anul acesta, festivalul reunește 150 scriitori, traducători, jurnaliști, manageri culturali, critici literari și artiști, din țară și străinătate.  

FILIT a trecut demult de granitele Romaniei. Fiecare editie propune invitați de marca iar in acest an acestia provin din Portugalia, Croația, Franța, Germania, Țările de Jos, Elveția, Belgia, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova și România. In centrul evenimentelor literare vor fi 53 invitati speciali.

Florin Lăzărescu, coordonator programe FILIT: „Surpriza FILIT este că există FILIT anul acesta și există gândit la niște dimensiuni foarte mari aș putea zice, că avem în jur de 150 de invitați, în jur de 100 de evenimente pentru 5 zile de festival e foarte mult. A fost foarte dificil pentru că am jonglat cu hotărârile. Am gândit și program online și program fizic, acum am făcut un mix”.

Artisti intrumentali, caricaturisti, jurnalisti sau scriitori se regasesc pe lista de invitati speciali din acest an.

Florin Lăzărescu, coordonator programe FILIT: „În privința invitaților români și ne-am asumat asta este sută la sută cum aveam o ediție normală, în schimb nu am riscat să cheltuim bani pentru a aduce autori din America pentru că e foarte riscant există posibilitatea mare să nu poată veni. Chiar și în condițiile acestea, avem invitați din 6 sau 7 țări, sincer nici nu am numărat, dar invitați de renume, unul dintre ei de exemplu José Luís Peixoto, e unul dintre cei mai mari scriitori de limbă portugheză din lume, foarte apreciat. Norris von Schirach scriitor german care e autor Humanitas, adică de regulă, autorii străini pe care îi aducem noi aici sunt doar traduși în limba română și dacă sunt traduși în limba română automat sunt mari, pentur că nu traduce nimeni autori pe care să nu-i poată vinde”.

Lista completă a celor peste 100 de invitați se găsește pe site-ul evenimentului, iar programul festivalului va fi publicat în curând. Printre invitații speciali se afla și ieșeanca Andra Botez care își va exprima emoțiile prin cântec.

Andra Botez, artist vocal: „Prin FILIT reușesc să-mi manifest și eu abilitățile artistice și mai ales că mi s-au cerut câteva piese care îmi aduc aminte foarte tare de perioada din 2007. Vom avea parte de surprize muzicale deosebite, pe lângă cele pe care le oferim noi de obicei ca și band, cgiar va fi interesant eu abia aștept. Cred că vom fi foarte sensibili fiecare în diferite feluri, fiecare se va manifesta artistic în felul lui și va asculta cu altfel de urechi. Eu cred că avem nevoie de astfel de momente și cred că este și o încurajare că trebuie să continuăm cumva activitățile artistice”.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT este un proiect finanțat de Consiliul Județean Iași prin Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Toate întâlnirile cu publicul programate în acest an se vor supune legislației în vigoare privind organizarea de evenimente în timp de pandemie.