15 ani de „Science Week” la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași
Proiectul „Science Week” a ajuns la ediția a XV-a si reprezinta un eveniment stiintific emblematic al Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași. Elevii de liceu sub atenta coordonare a profesorilor de la catedrele de științe: biologie, matematică, informatică, fizică, chimie și geografie, realizeaza de la zero experimente. In spatele oricarui proiect se afla multa munca si implicare insa rezultatele sunt de-a dreptul fabuloase. Evenimentul are un impact semnificativ asupra comunității locale și regionale, fiind singurul de o asemenea anvergură din Moldova.
Proiectul „Science Week” s-a născut din inspirațiile și ideile unor elevi negruzziști pasionați de știință, și care, la rândul lor, au dorit să lase o moștenire generațiilor viitoare. Gândul lor a fost să prezinte colegilor lor mai mici cât de captivantă este știința, să explice fenomenele naturale care ne înconjoară în fiecare zi, ajutându-i să cultive și poate chiar să descopere pasiunea pentru știință.
prof.dr. Camelia Gavrilă, director Colegiul Național „Costache Negruzzi”: „Acesta este un moment culminant prin frumusețea și ineditul formatului. Este foarte multă agitație, tumult, curiozitate științifică. Sunt elevii mari care coordonează aceste microsegvențe de cercetare, de invitație în lumea științelor și, pe rând, descoperim chimia, fizica, biologia, mistere ale acestor universuri și robotica ceea ce este faorte seducător și atractiv pentru tineri. Elevii de gimnaziu învață pe viu ce înseamnă frumusețea experimentului, coborând din lumea abstractului în lumea concretă. Acesta este și spiritul proiectului”.
„Duhul din lampă” este un proiect inedit, prezentat de elevii pasionați de chimie.
Dragoș Dorobanțu, elev la Colegiul Național „Costache Negruzzi”: „Avem un balon de sticlă în care turnăm apă oxigenată iar mai apoi turnăm permaganat de potasiu peste și se formează un fum care se degajă”.
Chimia nu este cel mai simplu obiect însă elevii coordonatori au vrut să scoata în evidență faptul că poate fi un domeniu interesant și creativ.
Matei Marcel Rareș, elev la Colegiul Național „Costache Negruzzi”: „Am fost olimpic național la Chimie timp de patru ani în clasele a VII-a și până în clasa a X-a. Chiar dacă nu e în concordanță cu mate-info. Sunt onorat că sunt aici, în calitate de coordonator pe partea de Chimie. Pot să spun că am avut 11 experimente inovatoare, iar trei dintre ele chiar sunt pentru prima oară în cadrul Science Week”.
Robotica este viitorul motiv pentru care elevii de la Matematică – Informatică s-au pregătit intens pentru „Science Week”.
Alex Fechet, elev la Colegiul Național „Costache Negruzzi”:„Anul acesta eu coordonez disciplina Informatică împreună cu Rareș Mihoci și am adus în centru roboții prin care ingineria se cobină cu informatica, cu fizica, cu chimia și ne ajută sa ne dezvoltăm într-un mod deosebit. Noi participăm la concursuri First Excellence care este cea mai mare competiție de robotică din lume care are în centru crearea unei comunități pentru a ne putea dezvolta pozitiv”.
Ioana Balmeș, elevă la Colegiul Național „Costache Negruzzi”: „În momentul acesta am reușit să pregătesc niște proiecte pentru elevii negruzziști din mecanică, optică, termodinamică astfel încât să fie atractiv. Poate că nu este acum dar printr-o serie de experimente am reușit să îi aducem aproape de noi”.
În cadrul „Science Week” au fost prezentate și experimente din biologia vegetală, animală și umană.
Ariadna Rados, eleva la Colegiul Național „Costache Negruzzi”: „Am vrut să ne ducem cumva în profunzime, avem microscoape, avem disecții, extragere de ADN. Vrem să facem accesibilă partea aceasta de microscopie pentru toate vârstele pentru că prezentările sunt adaptate pentru toate nivelurile de cunoștințe”.
„Science Week” reprezintă o provocare și pentru cadrele didactice.
Mihaela Țura, Director adj.la Colegiul Național „Costache Negruzzi”: „Este o provocare, într-adevăr, și pentru noi profesorii, dar și pentru elevi pentru că ei trebuie să gestioneze un proiect amplu, înseamnă strângere de fonduri, organizare de activități, invitați, toată bucătăria internă și astăzi finalizăm cu sesiunea experimentală și este un eveniment foarte bine primit de către elevi”.
Conducerea școlii a organizat un moment festiv pentru a marca seria de evenimente din cadrul „Science Week”.