Maraton poetic la Iasi

poeti

Librăria Cartea Românească din Iaşi, situată în B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr 2, găzduieşte un eveniment inedit pentru peisajul editorial şi literar românesc. În acest sens, începând cu ora 18:00, în spaţiul de evenimente al librăriei, peste 20 de poeţi din generaţii diferite vor marca, în cadrul unui maraton poetic, cei opt ani de editare a revistei ieşene de cultură şi atitudine, Zona Literară, una dintre cele mai interactive şi elegante publicaţii culturale din România. Revista apare din 2011, cu sprijinul Editurii Zona Publishers, al Asociaţiei Culturale Zona Literară, al Universităţii “Apollonia” din Iaşi şi al Primăriei şi Consilului Local Iaşi. În cadrul maratonului de poezie, vor citi poeţii: Radu ANDRIESCU, Liviu ANTONESEI, Șerban AXINTE, Lucian BĂLAN, Petru BURLACU, Vasile BURLUI, Ionuț Alexandru BURLUI, Emil BRUMARU, Dorin COZAN, Daniel CORBU, Nicoleta DABIJA, Larissa DANILOV, Cornelius DRĂGAN, Maria GRĂDINARU, Vlad A. GHEORGHIU, Mădălina Ionela GROSU, Matei HUTOPILĂ, Livia IACOB, Adrian MARIN, Friedrich MICHAEL, Paul MIHALACHE, Emilia NEDELCOFF, Lucian PARFENE, Andreea PETCU, Florentina POCOVNICU, Andrada STRUGARU, Cătălin-Mihai ȘTEFAN. Moderatorul evenimentului va fi editorul şi poetul Paul GORBAN, fondatorul şi redactorul-şef al revistei Zona Literară. Evenimentul se desfășoară sub egida Clubului de Lectură Zero+, înfiinţat la Iaşi în 2012.

„Revista Zona Literară a fost înfiinţată în septembrie 2011, la Iaşi, de către un grup de tineri masteranzi, doctori şi doctoranzi în ştiinţe umaniste. De atunci, revista apare regulat semestrial. În cei opt ani de apariţie, revista a reuşit să se impună în peisajul revuistic intern ca o revistă (brand) vie, neprotocolară, deschisă noului val literar, având alocate spaţii ample dedicate tinerilor scriitori din Iaşi, dar şi din întreaga Românie. Pe de altă parte, revista a participat, prin redactorii de drept sau asociaţi, la festivaluri importante din ţară, unde a acordat, cu sprijinul autorităţilor locale şi al sponsorilor, importante premii de încurajare pentru tinerii debutanţi în literatură.

Revista Zona Literară este o revistă tânără (anul VIII al publicaţiei) şi se adresează oricărui tip de cititori, pentru că, în fond, în paginile publicaţiei se găsesc subiecte şi materiale de interes general: editoriale, cronici de artă vizuală, eseuri, cronici literare, interviuri, anchete literare, rubrică de poezie tânără şi poezie „clasiciza(n)tă”, traduceri din literatura contemporană, proză, materiale despre evenimente literare, recomandări de carte pin click libris, materiale de experiment literar, cam ceea ce şi-ar dori orice om normal să vadă într-o revistă de cultură literară. Cu toate acestea, revista se vrea a fi o întâmpinare pentru noua literatură, motiv pentru care veţi putea observa că, în procent de 80%, materialele sunt redactate de tineri scriitori contemporani, atât din Iaşi, cât şi din ţară şi străinătate. Asta pentru că revista este publicată de un grup de tineri scriitori şi cercetători din diferite domenii: litere, filozofie, istoria culturii, teologie, arte vizuale, marketing cultural etc. Altfel spus, Revista de cultură şi atitudine Zona Literară reprezintă în spaţiul revistelor literare românești una dintre revistele de referinţă pentru noile generaţii de scriitori, dar şi o revista care, prin rubricile sale, îşi propune valorificarea întregii literaturii contemporane, prin dialog real între generaţiile literare.

Totodată, prin intermediul unor rubrici, revista propune realizarea unui dialog real între generaţiile literare, între trecut şi prezent, pentru că nu putem vorbi de un viitor cu o viziune coerentă, încercând să negăm trecutul. Pe de altă parte, profilul revistei vizează viitorul, în sensul că Redacţia este angajată să descopere elemente ce pot constitui un nou profil cultural, unul care să redea, pe cât posibil, realitatea artistică, dar şi pe cea social-politică, a vremurilor de azi. În acest sens, pot fi observate tipul rubricilor care invită la dialog interdisciplinar şi inter-etnic, politic sau religios; ceea ce denotă deschiderea către diversitate culturală, aspect întocmai promovat în spiritul ideilor comunitare.  Dar, pe de altă parte, Redacţia încurajează realizarea unui pol cultural şi literar de identificare naţională, în cadrul contextului artistic global, încurajând redactorii şi editorii să scrie şi să analizeze literatura, politicile şi cultura autohtonă, în aceeaşi măsură şi interes precum faţă de cea străină”, declară redactorul-şef al publicaţiei, Paul Gorban.

Impresii despre revista Zona Literară:

„Revistele sunt, ca și oamenii, vii & seducătoare ori șterse & plictisitoare. Depinde, evident, de oamenii din preajma revistelor. Zona literară e din prima categorie: e vie, dinamică, atractivă. Întâlnirea cu revista s-a petrecut imediat ce a apărut primul număr, prin intermediul redactorului-șef, scriitorul & publicistul Paul Gorban. Fire exuberantă & creativă, Paul a realizat, alături de echipa redacțională, o Zonă proaspătă, armonioasă în relația formă-conținut. Literatura de dată recentă e așezată convingător lângă eseu sau jurnal. O Zonă de citit cu bucurie.” (Gheorghe Cîrstian, revista Alecart)

„Revistă vie, nonconformistă, Zona Literară seamănă cu Paul Gorban, pe care, de câte ori îl întâlnești, îți aduci aminte că nu ești singur.” (Doina Ruștii, prozatoare)

„Susținând atât autori consacrați, cât și tineri debutanți, revista „Zona Literară” a devenit acum, după 8 ani de la apariție, un adevărat brand al Iașului. An de an, atrage tot mai mulți cititori, contribuind în acest fel la dezvoltarea culturală a acestei regiuni. Prin eleganță și rafinament, revista a reușit să aducă arta înapoi la ea acasă, în capitala literaturii.” (Cristina Nichita)

„Zona Literară este una dintre foarte puținele reviste de cultură care nu dezamăgesc niciodată publicul deja format. Cu fiecare număr, ne oferă calitate și diversitate, alocând spațiu și autorilor aflați la început de drum, dar și celor consacrați. Cu profesonalism, pasiune și atenție la detalii, Revista Zona Literară ne arată că putem avea și în România presă culturală independentă, de calitate.” (Cristina Nemerovschi, prozatoare)

„Zona Literară este una dintre cele mai interesante și mai substanțiale reviste de cultură dintre cele care apar acum la noi. Mi-a făcut plăcere să public în paginile sale, cînd am avut prilejul, și am citit acolo articole interesante despre scrierile mele. Îi doresc viață lungă!” (Liviu Antonesei, scriitor)

„Dacă ar fi să disting Zona Literară între revistele de cultură din România, aș spune că are meritul extraordinar de a face din personajele ei (prozatori, poeți, dramaturgi) adevărate staruri de cinema. Fotografiile non-conformiste, grafica deosebită, calitatea hârtiei, dincolo de conținut, îmi susțin ideea.” (Nicoleta Dabija, scriitoare)

„Revista Zona Literară este una dintre cele mai elegante reviste din România. Răsfoind-o, ai sentimentul că citești o revistă de circulație internațională. Uimește și la grafică, și la conținut. Și mai mult, surprinde prin diversitatea autorilor invitați în paginile ei. E o dovadă vie a dialogului real al literaturii tuturor generațiilor. Zona Literară este una dintre revistele românești în care cu drag mi-a plăcut să public poezie sau să mă confesez. Nici nu îți vine a crede că există o așa revistă la Iași, o revistă care împrospătează literatura prin prezenţa ei.” (Ileana Mălăncioiu, poetă, eseistă)

„Cu motoarele turate la maxim de la primul număr, Zona Literară a fost una dintre noutățile încurajatoare din publicistica românească de la începutul acestui deceniu. Revista a trecut de șocurile pe care orice asemenea inițiativă le trăiește în primii ani de existență, a încetat în scurtă vreme să mai fie confundată cu Zona Nouă a tinerilor scriitori sibieni și a rezistat ca un proiect viu și credibil într-o mare de fițuici ilizibile și irelevante. Mă bucur să-l regăsesc și după opt ani pe Paul Gorban ca pe un constructor orgolios și încăpățânat, demonstrând că revuistica literară nu e ceva de domeniul trecutului.” (Claudiu Komartin, poet, editor)