14 septembrie, Ziua Mondiala a Dermatitei atopice

An de an, pe 14 septembrie este marcata Ziua mondiala a dermatitei atopice, o afectiune inflamatorie cronica a pielii care afecteaza peste 9% din populatia Romaniei. La nivel global, peste 10% dintre adulti si peste 20% dintre copii sunt afectati de dermatita atopica prezentand simptome grave precum eruptii cutanate sau infectii severe.

Inca din anul 2018, data de 14 septembrie readuce in atentia Societăţii Române de Dermatologie (SRD) rolul cresterii gradului de informare si constientizare a populatiei cu privire la aceasta boala dermatologica.  

Laura Gheuca Solovastru, Medic Dermatolog

„Este o afectiune sistemica, cronica, o afectiune care evolueaza in pusee, o afectiune care afecteaza profund calitatea vietii. Sunt trei mari elemente care interactioneaza in producerea dermatitei atopice, care cel mai frecvent se developeaza la nivel cutanat si anume constelatia genetica, mostenirea genetica. Este o afectiune ereditara, peste 70% din pacientii cu dermatita atopica au in familie si alti membri cu aceeasi afectiune”.

Laura Gheuca Solovastru, Medic Dermatolog

„In al doilea element foarte important, dermatita atopica prezinta o dereglare a barierei cutanate. Vorbim despre un tegument care nu mai este integru din punct de vedere structural si functional sau mai bine zis un tegument care este sensibil la factorii externi si nu numai. Si cel de-al treilea element extrem de important este perturbarea imunologica a organismului.”

Specialistii din domeniu atrag atentia asupra severitatii acesti afectiuni care poate pune in pericol viata pacientilor.

Laura Gheuca Solovastru, Medic Dermatolog

„Dermatita atopica asociaza si alte afectiuni cum ar fi: rinita, conjunctivita, astmul bronsic iar in ultimii ani vorbim despre o afectiune mult mai complexa. Literatura de specialitate si specialistii din domeniu vorbesc despre asocierea dermatitei atopice, spre exemplu cu cancerele profunde, vorbesc despre asocierea dermatitei atocpice cu alte afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala, tulburari de ritm, dezechilibre metabolice, asocierea dermatitei atopice cu obezitatea, cu boli neurosphice, cu anxietate, depresie, cu tendinta de suicide.”T

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *