136 ieseni sunt izolati la domiciliu

Situatie bizara, la Iasi. Angajatorii cer salariatilor sa obtina adeverinte prin care sa ateste ca nu sunt infectati cu virusul mortal. Daca nu le obtin, isi pot pierde locul de munca, mai ales daca au fost recent in Italia. Inspectorii de la Munca s-au autosesizat deja.  Pe fondul isteriei create de coronavirus, farmaciile nu mai au de vanzare masti de protectie.

La nivelul judetului Iasi sunt 136 de persoane izolate la domiciliu. Nicio persoana nu este in carantina, anunta autoritatile locale. In aceasta perioada, unitatile de primii urgente sunt tot mai aglomerate. Oamenii cer adeverinte prin care sa le dovedeasca angajatorilor ca nu sunt bolnavi de coronavirus.

Daca nu le obtin, atunci isi pot pierde locurile de munca, spun iesenii. Inspectorii de la ITM ar putea interveni in acest caz, daca salariatii depun o sesizare scrisa, iar societatile ar putea fi amendate pentru ca incalca legea.

Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD Iasi: „Am avut persoane care au venit in urgenta, persoane care au fost trimise de angajator, sa li se elibereze o adeverinta ca nu sunt infectati  cu noul virus. Nu exista o astfel de procedura, ii rugam pe toti sa se intereseze si sa consulte informatiile foarte clare de pe site-ul Ministerului Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne. Persoanele care sunt sanatoase si au calatorit in Italia in urma cu trei saptamani sau o luna au o activitate normala, daca au anumite afectiuni merg pe circuitul normal, respective medicul de familie si trimiterea catre un anumit specialist„.

Intre timp, medicii ne sfatuiesc sa evitam zonele aglomerate, sa folosim produse pe baza de alcool pentru dezinfectia mainilor si sa evitam contactul cu persoane bolnave, diagnosticate cu gripa sezoniera.

Daca in farmacii, mastile de protectie lipsesc, in unitatile medicale sunt livrate in transe de cate 2000 de bucati, desi cererea este mult mai mare.

Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase “Sf Parascheva”: „Aceste masti simple sunt cele care s-au scumpit. Inainte, costau 20 de bani, acum costa 2-3 lei. Sunt distribuitori care nu au cantitatile pe care noi le cerem. Este mai dificil pentru ca trebuie sa mergem la diversi distribuitori. Celelalte masti le avem, este vorba despre mastile cu filtru hepa, ne-am aprovizionat, le avem la spital, o cantitate, spun eu, suficient pentru a proteja cadrele medicale care ar putea intra in contact cu pacientul. Noi trebuie sa asiguram materiale de protectie, ca sa poata beneficia de tot ce inseamna consult medical„.

Autoritatile fac apel la oameni sa declare, la intrarea in tara, daca vin din Italia, din zonele afectate de coronavirus, pentru ca infectia sa nu se raspandeasca si in judetul nostru.

Maricel Popa, presedinte CJ Iasi: „As dori ca toti cetatenii care vin din Italia sau vin din alte zone si au intrat in contact cu un alt pacient  sa anunte, sa avem constiinta cetateneasca, deoarece sta in caracterul nostru si sa tina cont ca ei merg, prima data, in familie si ii imbolnavesc pe cei dragi. Din acest motiv trebuie sa ne anunte si daca este un caz, indiferent de unde din Moldova, noi le stam la dispozitie. Testele sunt gratuite, internarea este gratuita, nu costa pe nimeni absolut nimic„.

Iasiul detine 141 de paturi de carantina, pentru pacientii care ar putea fi diagnisticati cu virusul mortal.  Locatiile sunt amenajate atat in municipiu, cat si in judet, iar cheltuielile legate de tratamentul bolnavilor vor fi decontate de Ministerul Sanatatii.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!