136 de ieșeni vor fi tratați cu anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru Covid-19

Foto: Shutterstock

Ministerul Sănătății a finalizat ieri repartiția dozelor de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2. Medicamentul va ajunge în 14 spitale din județul Iași, unde vor fi tratați 136 de pacienți.

Unitățile medicale unde au fost repartizate fiolele de anticorpi monoclonali sunt: Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, Spitalul General CF Pașcani, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Orășenesc Hârlău, Institutul de Boli Cardiovasculare, Institutul de Psihiatrie „Socola”, Spitalul Clinic De Boli Infectioase „Sfânta Parascheva”, Spitalul Militar „Dr. Iacob Czihac”, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna”, Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“, Spitalul CF Iaşi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon” , Institutul Regional De Oncologie și Spitalul Municipal de Urgenta Pașcani.

Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare.

Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.

Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății și sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătății de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 publicat în Monitorul Oficial nr 978 din 13 octombrie 2021.

La nivel național, cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali vor ajunge în 134 unități sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2603 pacienți.

Cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care România l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!