130.000 de elevi ieşeni încep azi şcoala

Astăzi, în judeţul Iaşi, aproximativ 129.500 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari au început noul an şcolar cu entuziasm şi speranţă. 

Deschideri festive ale anului şcolar vor avea loc în fiecare unitate de învăţământ ieşeană, dar deschiderile oficiale festive la care va participa conducerea Inspectoratului Şcolar alături de reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, în speţă primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean, alături de alţi oficiali, sunt:

  • ora 9:00 – Grădiniţa Dacia Iaşi;
  •  ora 10:30 – Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” Miroslava şi Şcoala Gimnazială „Colonel Constantin Langa” Miroslava;
  • ora 13:00 – Şcoala Gimnazială „Constantin Erbiceanu” Erbiceni.

Ziarul de Iaşi a relatat în aceste zile problemele cu care începe noul an şcolar. Printre acestea, deşi cifre mai puţin îngrijorătoare decât în alţi ani, vorbim de doar 185 din cele 211 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat ieşene care au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, iar mai puţin de jumătate au autorizaţie de securitate la incendiu. Concret, doar 84 dintre acestea au autorizare PSI, în timp ce 11 sunt neautorizate, iar 116 nu fac obiectul autorizării.

Anul şcolar 2023-2024 aduce însă şi o serie de proiecte finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), menite să sprijine educaţia şi infrastructura şcolară din judeţ. Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS), Asigurarea transportului elevilor cu microbuze şcolare şi Dotarea cu laboratoare inteligente a unităţilor de învăţământ secundar superior sunt doar o parte dintre acestea. Pe lângă aceste aspecte pozitive, anul începe şi cu unele probleme de care auzim în fiecare toamnă.

Reducerea abandonului şcolar

72 de unităţi de învăţământ din judeţul, 66 din mediul rural şi 6 din mediul urban, sunt beneficiare ale Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS). 42 de unităţi din cele 72 provin din zone de marginalizare peste medie şi severă. Potrivit informaţiile transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, judeţul Iaşi are cel mai mare număr de şcoli din ţară înscrise în program, reprezentând peste 7% din totalul de 1.391 de unităţi de învăţământ care primesc finanţare la nivel naţional prin PNRAS.

Valoarea medie a grantului acordat în cadrul PNRAS este de 138.000 Euro + TVA. Dintre activităţile acoperite de granturile PNRAS fac parte mecanisme de avertizare timpurie în educaţie, activităţi de prevenire a abandonului şcolar şi segregării, intervenţie pedagogică şi de sprijin, activităţi de compensare a abilităţilor socio-emoţionale şi digitalizarea procesului educaţional.

Microbuze electrice pentru elevi

161 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi vor avea transportul asigurat. Vor fi 187 de microbuze şcolare, dintre care 106 sunt microbuze proprii (93 sunt funcţionale), iar 81 sunt ale administraţiei publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *