13 septembrie, ziua pompierilor din Romania

pompieri

Astazi este marcata ziua pompierilor militari. Pe 13 septembrie 1848, a avut loc Batalia din Dealul Spirii, cand compania condusa de capitanul Pavel Zaganescu a luptat alaturi de soldatii romani din doua batalioane de infanterie impotriva unui corp de armata otoman. Cu acest prilej, sunt organizate, in toate unitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, activitati cu publicul.

La ISU Iași s-a organizat Ziua Porților Deschise. Pompierii ieșeni s-au aflat cu echipamentul din dotarea Inspectoratului în fața Palatului Culturii unde au avut loc demonstrații privind diverse tipuri de intervenție.

Cătălin Oloeriu, șef SPIRC: „Am venit în centrul Iașului, la Palas, cu tehnica din dotare, pentru a o prezenta ieșenilor și pentru a face anumiți copii fericiți. După cum vedeți în spatele meu, am adus auto platforma, care va fi atracția zilei pentru copii. De asemenea în dotare ISU Iași mai există și o autospecială pentru stingere incendiu pe care o vedeți chiar în spatele meu, autospeciala pentru salvări din mediu acvatic, cea în care se deplasează scafandrii la intervenții. Aici este șenilata cu care ne deplasăm în zone greu accesibile și pe care o folosim mai des pe perioada iernii, motocicleta SMURD”.

Cei mici au urcat în autospecialele de intervenție, iar pompierii militari le-au ținut companie răspunzându-le la toate întrebările. Totodată, pentru adulți cei de la ISU Iași au făcut scurte prezentări în legătură cu măsurile de prevenire a incendiilor, cutremurelor si altor calamități.