127 ani de existență a Colegiului National „Costache Negruzzi”

Colegiul „Costache Negruzzi" Iași

Colegiul Național „Costache Negruzzi” a deschis astăzi seria manifestărilor culturale prilejuite de celebrarea a 127 de ani de existență sub semnul excelenței, moment de reflecție asupra tradiției, a mărcilor identitare și asupra reconfigurărilor din prezentul acestui prestigios colegiu. Activitățile consacrate aniversării simbolice se vor desfășura pe parcursul a trei zile.

Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” a dat României personalităţi marcante, iar astăzi tradiţia este dusă mai departe de elevii care obţin performanţe de nivel internaţional. În spatele rezultatelor sunt eforturile copiilor care studiază aici, cat și dăruirea cadrelor didactice care le transmit ştiința de carte. Astazi, la 127 de ani de excelență, înca o fila de istorie, cultura si educație a fost așezată peste Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iasi.

„O sărbătoare încărcată de emoție și de reflecții inevitabile, filosofice, pedagogice pentru că 127 de ani înseamnă istorie, înseamnă o întoarcere a privirii spre geneză, spre intenția fondatorilor de a construi școli, licee model. Model, în sensul de învățământ secundar, așa cum era numit la timpul respectiv, de calitate. Un învățământ care să pregătească elitele intelectuale ale timpului. Și parcă putem vorbi despre o predestinare, pentru că școala noastră și-a păstrat vocația excelenței în timp, iar marmura rece are gravat în ea nume celebre de profesori, de elevi, de absolvenți care au devenit medici, juriști, savanți, cercetători, critici literari, artiști celebri.”, a spus Camelia Gavrilă – director Colegiu Național „C. Negruzzi” Iași.

De asemenea, astăzi au fost lansate și revistele școlare de tradiție, embleme ale Colegiului Negruzzi.

„În contextul sărbătorii noastre, firesc, în mod consecvent apar reviste care sunt emblematice pentru colegiu Negruzzi, cea mai prestigioasă este revista Corolar, o revistă de tip magazin care adună și creații ale elevilor, și gânduri ale profesorilor, și opinii științifice și consemnează un puls al prezentului. De asemenea, Alfa și Omega este un alt demers editorial interesant, care se referă la filosofie, psihologie, istorie. Deci domeniile socio-umane sunt explorate cu interes de elevi. Și, nu se putea, un colegiu Negruzzi cu vocația științifică de care vorbeam, să lipsească o revistă Gnosis care vine în complementaritate cu revista Corolar și care aduce preocupări din zona științelor, a tehnologiilor, a acestei luni moderne care înseamnă cunoaștere în secolul 21.”

Piesa de rezistență din cadrul evenimentelor de astăzi a fost vernisajul unei expoziții de pictură „Arts Week. De asemenea, artistii colegiului au fost premiați într-un cadru festiv.

Seria de evenimente de astazi, de la Colegiu Național „C. Negruzzi.” a fost încheiată cu o serie de competiții sportive. In centrul atentiei a fost echipa de baschet a colegiului, dar si scrimerii unitatii de invatamant.

„Scrima pentru mine este mai mult decat un sport este unmod de a mă elibera de la stresul școlii sau a altor activități din afara sportului și un mod de a mă exprima liber. Îmi face plăcere, e modalitatea prin care eu mi-am găsit cumva pasiunea și consider că asta e ceva foarte important, mai ales ca un adolescent, înafară de școală să ai ceva care să faci cu pasiune și să mă motiveze”, a spus Vlad Eva – elev.