126 ani de existenta a Colegiului National Costache Negruzzi

Colegiul National Costache Negruzzi a deschis astazi seria manifestărilor culturale prilejuite de celebrarea a 126 de ani de existență sub semnul excelenței, moment de reflecție asupra tradiției, a mărcilor identitare, precum și asupra reconfigurărilor din prezentul acestui prestigios colegiu. Activitățile consacrate aniversării simbolice se vor desfășura pe parcursul a trei zile.

Într-un octombrie pierdut în file de istorie, se deschideau porțile Liceului Internat, actualul Colegiu Național „Costache Negruzzi” Iași, pentru a propune conceptul de liceu-model ce urma să adune elita intelectuală a timpului, elevi selectați cu rigoare și profesori străluciți, de mare competență științifică și pedagogică. Istoria Colegiului Negruzzi a confirmat și a consacrat aspirațiile fondatorilor, printr-un parcurs onorant, deschis spre o educație complexă, relevantă pentru contexte sociale și culturale diferite.

Camelia Gavrila – director Colegiul National Costache Negruzzi: „126 de ani de existență de obicei sărbătorim în octombrie, octombrie a fost o lună în care activitatea didactică a fost întreruptă în contextul pandemic. Ne-am gândit așa, citându-l pe Paler, că, ce este mai târziu poate fi prea târziu și atunci, nu avea nici un rost să amânăm prea mult și să pierdem o filă din istoria școlii, o școală care are o tradiție impresionantă, o școală care s-a năcut din inițiativa lui Spiru Haret și a lui Take Ionescu, ca un liceu model, a rămas liceu  model și-a păstrat cumva destinul de-a lungul timpului”.

Festivitatea celor 126 de ani a debutat astăzi cu vernisajul unei expoziții de pictură ”Pastel de toamnă”, cu un club de mitologie Ovidius, câteva competiții sportive și concursul ”Ionel Teodoreanu” .

Mihaela Știrbu, profesor arte vizuale: „Reunește peste 30 de lucrări plastice, de data aceasta realizate pe pânză, lucrări foarte expresive, lucrări cu viziuni diferite, în tehnici diferite, cu care elevii noștri au operat s-au împrietenit și le-au experimentat de-a lungul timpului. Puteți observa, pe de o parte, prezența domeniului graficii în tablourile elevilor, simbolismul liniilor, expresivitatea liniilor, minuțiozitatea detaliilor și așa mai de parte. Pe de o parte observăm stângăcia, hotărârea, calmul, eleganța, energia și așa mai departe. Pe de altă parte întâlnim ramura artelor decorative”.

Anamaria Vasilache, elev: „Acest tablou este în mare parte intitulat vântul de toamnă. Este un tablou care eu mi-am dorit să exprime un sentiment vesel, deși toamna este văzută de mulți oameni ca ceva trist, ceva sumbru, care fiind înainte de toamnă aduce cumva moartea în viață. Eu am vrut să exprim faptul că deși este un anotimp atât de sumbru există caractere specifice care îl fac să strălucească”.

Maria Sîrghi, elev: „Tabloul cred că mi-a luat în total în jur de 4 ore de la schiță la pictura finală și la ultimele retuțuri. m vrut să exprim sentimentele de toamnă prin acest culori, am folosit o gamă de culori care îmi amintește de tot ce înseamnă toamnă pentru mine, am surprins aici natura maortă, cu niște cărți de artă”.

Maine va avea loc ceremonia oficiala de deschidere a festivitatilor Negruzzi 126 in care vor fi lansate revistele scolare de traditie, vor fi premiati elevii cu rezultate deosebite la olimpiada si concursuri si profesorii lor. Ziua va continua cu dialoguri negruzziste informale si concursuri online de matematica.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!