Bacău: Intervenție chirurgicală rară, la un copil de 12 ani

spital-operatie-SJU

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău a avut loc astăzi o intervenţie chirurgicală pediatrică în premieră în Moldova.

Un minor de 12 ani, din județul Neamț a putut fi operat de o malformație renală cu ajutorul unui aparat laser ultraperformant.

‘Trebuie să menţionăm că intervenţiile renale pediatrice sunt foarte rare în ţară, că echipa medicală care participă la astfel de operaţii trebuie pregătită în străinătate Şi că beneficiile ulterioare pentru pacienţi sunt imense. În primul rând că scapă de durerile insuportabile, iar ulterior pot avea după o recuperare rapidă, o viaţă normală de adult’, a declarat, într-un comunicat de presă, doctorul Mihai Galinescu, medic primar chirurgie pediatrică la SJU Bacău.

Cu ajutorul noii aparaturi se vor putea efectua intervenţii chirurgicale endourologice care folosesc numai orificiile şi căile naturale urinare, fără a mai fi nevoie deloc de incizii.

Una dintre aceste intervenţii este cea de extragere a calculilor renali sau ureterali, care la copii apar, în marea majoritate a cazurilor, ca o consecinţă a unor malformaţii renale.

Până în acest moment, aceşti calculi trebuiau extraşi laparoscopic sau prin chirurgie deschisă.

Aparatura performantă a fost achiziţionată printr-o donaţie de 100.000 euro făcută de un lanț de hypermarket-uri din Romania care se ocupa cu vanzarea materialelor de constructii si amenajarilor, atat interioare cat si exterioare. Complexul de aparate cu care este dotat în prezent SJU Bacău pentru intervenţiile renale pediatrice ajunge la 450.000 euro.