1200 persoane au fost arestate dupa ce au protestat in Rusia impotriva mobilizarii decretate de Putin

protestatari

Aproape 1.200 de protestatari au fost arestați în orașe din Rusia, în timp ce protestau împotriva ordinului președintelui Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de militari pentru a lupta în războiul din Ucraina. Discursul lui Putin a stârnit proteste în cel puțin 37 de orașe, inclusiv Sankt Petersburg și capitala Moscova, potrivit grupului rus independent pentru drepturile omului OVD-Info.

Jurnaliştii de la Moscova au asistat la cel puţin o duzină de arestări în primele 15 minute ale unui protest, deoarece participanţii riscă legile dure ale Rusiei privind critica armatei şi războiului. Întrebat dacă protestul ar ajuta, un moscovit care a refuzat să-și dea numele a spus: „Nu va ajuta, dar este datoria mea civică să-mi exprim poziția. Nu războiului!”

În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, poliția a transportat în autobuze unii dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting împotriva războiului. O femeie într-un scaun cu rotile a strigat, referindu-se la președintele Rusiei: „La naiba, „treaba nebunească”. O să arunce o bombă asupra noastră și încă îl protejăm cu toții. Am spus destule.”

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?” a spus mișcarea de opoziție Vesna, care a chemat la demonstrații.

Pe măsură ce apelurile de protest circulau online, procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la astfel de acțiuni ar putea duce la până la 15 ani de închisoare.

Autoritățile au emis avertismente similare înaintea altor proteste recent. Cu toate acestea, demonstrațiile de miercuri au fost primele proteste împotriva războiului la nivel național de la începutul războiului.

Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor de stat, Roskomnadzor a avertizat, de asemenea, mass-media că accesul la site-urile lor web va fi blocat pentru transmiterea de „informații false” despre mobilizare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre ce s-a schimbat de când el și alții au spus anterior că nu este planificată nicio mobilizare, a spus că Rusia luptă efectiv cu NATO, deoarece membrii alianței au furnizat arme Kievului.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a vorbit şi el miercuri la televiziunea rusă, a declarat că 5.937 de soldaţi ruşi au murit în conflict, mult mai puţin decât estimările occidentale.

Shoigu a spus că vor fi mobilizați doar cei cu experiență relevantă în luptă și serviciu, adăugând că aproximativ 25 de milioane de oameni îndeplinesc aceste criterii, dar doar aproximativ 1% dintre ei vor fi mobilizați.