120 de zile fără permis, prevedere în noul Cod Rutier. Care sunt condițiile?

Pe 27 ianuarie a intrat în vigoare noul Codul Rutier, care are obiectivul de reducere a numărului de accidente rutiere şi de victime, cu 25%, până în 2026. Politistii din cadrul Biroului Rutier Iasi au desfasurat o actiune preventiva, pe raza municipiului Iasi, in scopul de a informa conducatorii auto cu privire la noile modificari legislative pe linie rutiera.

Poliţiştii rutieri le-au transmis conducătorilor auto principalele modificări legislative pe linie rutieră, ce vor intra în vigoare la sfârşitul lunii februarie. Una dintre prevederile noului Cod Rutier spune că șoferii pot rămâne fără permis chiar și pentru 120 de zile.

”La sfârșitul acestei luni intră în vigoare noile modificări aduse la Ordonanța de Urgență a Guvernului 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice. Noile modificări își doresc o sancționare drastică a comportamentelor agresive în trafic a vitezei excesive de deplasare și a comportamentelor de natură a provoca accidente rutiere soldate cu răniți grav și persoane decedate.”- a declarat Mihai Șoric, seful Serviciului Rutier de la Iași

Astfel, adoptarea unui comportament agresiv în trafic se va sancţiona cu 4 sau 5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile. De asemenea, sancţiunea pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului va fi sanctionata de la 6 la 8 puncte-amendă.

Se dublează suspendarea la neacordarea priorității de trecere pietonilor, priorității de trece vehiculelor. Pentru limita de viteză, dacă depășiți cu peste 70 de km/h, acum va fi o suspendare de 120 de zile. La fel și la trecerea la nivel cu calea ferată. Vă voi înmâna un pliant pe care îl veți mai citi dumneavoastră și o să vă informați, pentru a avea în vedere aceste aspecte. Asta este tot. O zi frumoasa va doresc.”- informație adusă la cunoștință unui șofer în timpul acțiunii

Totodată, se vor sancţiona cu amendă de la 9 la 20 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile, șoferii care nu respectă regulile privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin acestea s-a produs un accident de circulație din care a rezultat numai avarierea unui vehicul sau pagube materiale și circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor. De asemenea, un parbrizul murdar, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, estompând vizibilitatea în timpul mersului se sancționează cu 6 până la 8 puncte-amendă.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!