120 de utilizatori au fost depistați cu consum clandestin după ce au rupt sigiliul contorului de apă potabilă

apavital

Doar în ultimul an, 120 de utilizatori din județul Iași au fost depistați cu sigiliile rupte la contorul de apă potabilă, motiv pentru care au fost considerați utilizatori clandestini, sumele imputate pentru recuperarea pagubelor create fiind de peste 102.000 lei.

Cele mai multe probleme s-au înregistrat în Zona Metropolitană Iași. ApaVital a recuperat pe cale amiabilă prejudiciile create prin aceste consumuri clandestine.

Menționăm că, sigiliile montate pe contori sunt de tip anti-efracție și sunt utilizate pentru asigurarea securității împotriva accesului neautorizat, oferind dovezi documentate, ce constituie probatoriu legal,  pentru situațiile de acces neautorizat la contorul de apă potabilă.

Sigiliile montate pe contori poartă un număr unic și sunt realizate din materiale solide, care nu pot fi distruse decât în urma unor acțiuni conștiente, ce afectează integritatea acestora.  

Cele mai multe cazuri de rupere a sigiliilor la utilizatori s-au înregistrat în următoarele situații:

– utilizatorii au demontat temporar contorul din instalaţie sau au montat contorul invers, ca urmare a producerii unor salturi de consumuri, cauzate de pierderi interioare (deficiențe nedepistate la timp pe instalația interioară, robinete uitate deschise sau crăpate din cauza înghețului, apă folosită în exces pentru construcții, irigații, umplerea piscinelor etc.) – sigiliile au fost rupte de către instalatorii particulari angajaţi de către utilizatori pentru efectuarea unor operațiuni pe instalațiile interioare, ocazionate de diverse necesități.