12 tari europene sunt afectate din cauza problemelor cu furnizarea gazelor rusesti

Problemele de aprovizionare cu gazele din Federația Rusă, într-o măsură sau alta, au afectat 12 țări UE, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind necesitatea de a fi pregătiți pentru posibile întreruperi în viitor.

„Rusia a redus sau a întrerupt aprovizionarea cu gaze către 12 țări UE. Trebuie să ne pregătim pentru noi întreruperi sau chiar pentru o reducere totală a aprovizionării cu gaze rusești”, a spus ea într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul portughez Diário de Notícias.

În același timp, potrivit acesteia, „în primul semestru al anului 2022, am achiziționat 38 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL), iar aceste volume compensează mai mult decât reducerea rezervelor de gaze rusești cu 28 de miliarde de metri cubi”.

În plus, a menționat von der Leyen, „UE primește din ce în ce mai mult gaz din Norvegia, țările din Golf, Algeria și regiunea Mării Caspice, iar rezultatele sunt deja vizibile”.

„Este semnificativ și acordul colectiv al țărilor UE de reucere a consumului de gaze cu 15 l suta. Va contribui la crearea de rezerve în așteptarea iernii”, a adăugat șeful Comisiei Europene.

În ceea ce privește Peninsula Iberică, potrivit acesteia, „prin eforturi comune s-ar putea transforma într-o platformă de livrare a GNL din Africa și America către țările UE”.

„Pentru a utiliza întregul potențial al Portugaliei și Spaniei, este necesar să se dezvolte legături de transport de gaze între Peninsula Iberică și restul Europei. Acestea nu sunt suficiente acum. Aceasta ar fi o adevărată manifestare a solidarității europene în acțiune”, spuse von der Leyen.

„Cred că spiritul de unitate și solidaritate care ne-a ajutat să confruntăm pandemia ne va ajuta și să depășim aceste dificultăți”, a mai completat aceasta.