12 copii ucraineni, o avanpremieră naţională şi o nouă campanie Star of Hope Romania

311984229_3364631843818381_7728763507614179736_n

Cu o tonă de emoţii, Fundaţia Star of Hope Romania anunţă o mare veste: joi, 27 octombrie, ora 11.00, pe scena Ateneului Naţional Iaşi, va avea loc avanpremiera naţională a piesei de teatru Povestea Copacului, în distribuţia căreia se regăsesc 12 copii şi tineri ucraineni refugiaţi la Iaşi!

Regia piesei de teatru poartă este semnată de Ana Hegyi şi a fost realizată în cadrul proiectului Servicii şi Sprijin pentru refugiaţi ucraineni, derulat de către Fundaţia Star of Hope România, în calitate de partener UNICEF.

„Prin acest proiect, ne-am dorit să oferim copiilor şi mamelor din Ucraina mai mult decât ajutor şi sprijin material. Pentru că aceşti copii au nevoie de siguranță, au nevoie de protecție, dar au nevoie imensă de un sentiment de normalitate, la fel și mamele lor. Am fost convinşi de la început că ideea acestei piese de teatru îi va bucura şi nu ne-am înşelat! Unii dintre copiii din piesă sunt mici însă talentul lor e imens iar dorinţa de a transmite lumii mesajul lor a doborât barierele impuse de diferenţa de limbă. Ţin să mulţumesc partenerului nostru, Palatul Copiilor Iaşi, pentru sprijinul oferit pe durata repetițiilor!”, a declarat Gabriela Răducanu, manager proiect.

Repetiţiile pentru această piesă au început în urmă cu 4 luni, la Centrul Star of Hope Iaşi şi au continuat, din septembrie, pe scena Palatului Copiilor.

„Teatrul este terapie atât pentru actori, cât şi pentru spectatori. Ne-am dorit mult să oferim copiilor refugiaţi şansa de a uita de realitatea cruntă din ţara lor prin creativitate, prin artă, prin teatru. A fost greu, am avut emoţii pentru că începutul a fost timid şi ezitant… Nu e uşor să ceri unor copii traumatizaţi de sunetul sirenelor, al exploziilor, să dea frâu imaginației și creativităţii într-un demers teatral adresat în primul rând oamenilor mari şi mai apoi copiilor… Vă invit pe toți să veniţi să-i vedeţi şi să-i susţineţi!”, a ţinut să precizeze Aurora Vatamaniuc, preşedinte executiv Fundaţia Star of Hope Romania.

Pentru regizorul Ana Hegyi a fost o provocare în primul rând din cauza limbii, însă nu şi pentru copii, datorită Anastasiei Koposova (Анастасія Копосова), mama uneia dintre fetiţele din distribuţie, care s-a implicat devenind interfaţa dintre regizor și copii.

„Pentru mine, proiectul este ca un fir subţire cu care oamenii susțin copiii şi mamele din Ucraina în vremuri dificile, a fost precum un zâmbet de sprijin al unui trecător sau precum o persoană care întinde o mână de ajutor. E credința în bunătate, credința în oameni și într-un un viitor mai bun”, sunt cuvintele pe care a dorit să le transmită Anastasia Koposova.

Iar Ana Hegyi, actor, profesor şi regizor al piesei, a dorit să adauge: „Este o bucurie imensă să pot aduce mângâiere prin acest proiect copiilor din Ucraina. Am cunoscut oameni pasionați și implicați, oameni care m-au sprijinit în acest proces de creație. Mă simt mult mai bogată după aceasta experienţă şi mulțumesc pentru încredere şi sprijin Aurorei Vatamaniuc, Fundaţiei Star of Hope România, organizaţiei UNICEF şi Palatului Copiilor Iaşi! Și vă mulţumesc, vouă, copiilor, mamelor și bunicilor din Ucraina!. Costumele au fost realizate de Lăcrămioara Berbeci și Cezara Moraru”.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților locale, parteneri, copii şi părinţi ucraineni, reprezentanţi ai ONG-urilor, personalități ale comunităţii ieşene, ambasadori și susținători ai Fundatiei Star of Hope Romania si Unicef România.

Avanpremiera piesei Povestea Copacului va fi urmată de o conferinţă de presă ce dă startul campaniei Schimbă un destin, campanie derulată de către Fundaţia Star of Hope Romania si Asociaţia O Șansă pentru Fiecare, în perioada 27 octombrie -15 decembrie 2022.

Schimbă un destin este îndemnul organizatorilor către comunitatea ieşeană de a se implica pentru asigurarea accesului la terapie a unui număr de 125 de copii cu dizabilităţi din Centrele Star of Hope Iasi, Dorohoi, Bârlad şi Botoşani, dar şi pentru continuarea eforturilor de sprijin a copiilor și mamelor refugiați din Ucraina (ajutor umanitar, găzduire, acces la educație, servicii, afterschool, grădiniță, servicii medicale).

Campania Schimbă un destin va culmina cu Gala Star of Hope 2022 – Concert Extraordinar ce va avea loc pe 23 noiembrie 2022, ora 18, pe scena Teatrului Naţional V. Alecsandri Iaşi. Concertul Extraordinar prilejuiește ieșenilor ocazia unică de a asculta voci mari ale scenei lirice internaționale: tânăra soprana Laura Bretan (SUA), bass-baritonul Daniel Prunaru Reagan (de la Opera Pheonix Arizona SUA), tenorii Andrei Fermeşanu (Opera Națională Iaşi), Andrei Apreotesei, Florin Guzgă, Corul de Copii Juniorii Operei, alături de instrumentiști ai Orchestrei Operei Naționale din Iași.