12 copii ucraineni joacă într-o piesă de teatru la Iași

312792923_492750856213342_8034784784116592365_n

Intr-o atmosfera plina de emotie, astazi a avut loc avanpremiera nationala a piesei de teatru „Povestea Copacului”, in distributia careia se regasesc 12 copii si tineri ucraineni refugiati la Iasi. Regia piesei de teatru este semnata de Ana Hegyi si a fost realizata in cadrul proiectului Servicii si Sprijin pentru refugiati ucraineni, derulat de catre Fundatia Star of Hope Romania.

Refugiatii care s-au stabilit in Iasi au fost primiti inca de la inceputul razboiului din Ucraina, cu bratele deschise. Autoritatile locale, ONG-uri si oamenii simpli s-au mobilizat pentru a le oferi ucrainenilor tot sprijinul de care au nevoie. Fundatia Star of Hope este una dintre organizatiile care s-a implicat activ in sprijinirea refugiatilor.

Aurora Vatamaniuc, preș. Star of Hope România: „Am deschis trei centre pentru copiii si mamele refugiate si in acelasi timp, continuam sprijinul nostru pentru a le acorda serviciile de baza necesare pentru ca ei sa se integreze in societate. Ne bucuram ca astazi, in premiera, lansam aceasta piesa de teatru care este o chemare la libertate, la a ne descatusa de problemele cu care ne confruntam si este un moment de solidaritate fata de acesti copii prin povestea care se expune astazi in piesa de teatru. E vorba despre noi, despre solidaritatea romanilor”.

Una dintre activitatile desfasurate in cadrul fundatiei este si punerea in scena a spectacolului de teatru  „Povestea Copacului”, in distributia careia se regasesc 12 copii si tineri ucraineni refugiati la Iasi.

Ana Hegyi, regizor: „E un spectacol de suflet si ne dorim foarte mult sa le transmitem oamenilor ca ….  Este despre simtit si nu este despre vorbit”.

Fundatia a creat o serie de programe si activitati pentru a-i integra pe refugiati in comunitatea ieseana.

Gabriela Răducanu, director programe Star of Hope România: „ Pentru noi este foarte important sa putem sa oferim un alt acasa, chiar si temporar pentru parintii si copiii care vin la noi. De asemenea oferim serivicii, activitati, care sa ii ajute sa treaca prin aceasta activitate dificila”.

Iasul este unul dintre principalele orase care s-a ocupat de gestionarea refugiatilor din Ucraina.

Mihaela Munteanu, coord. Centru de Asistenta Sociala Nicolina: „ Iasul e asa cum spuneam acum cateva zile un oras al solidaritatii in care scena poate fi si a unor oameni car eau venit din afara care au incercat sa isi gaseasca adapost aici. Noi putem fi in sala sa privim ceea ce au reusit sa faca acesti copii care sa nu uitam: sunt viitorul unei tari aflate in razboi”.

Prin spectacolul de teatru s-a dat startul campaniei „Schimbă un destin”, campanie derulată de către Fundaţia Star of Hope Romania si Asociaţia „O Șansă pentru Fiecare”, în perioada 27 octombrie -15 decembrie 2022. „Schimbă un destin” este îndemnul organizatorilor către comunitatea ieşeană de a se implica pentru asigurarea accesului la terapie a unui număr de 125 de copii cu dizabilităţi din Centrele Star of Hope Iasi, Dorohoi, Bârlad şi Botoşani, dar şi pentru continuarea eforturilor de sprijin a copiilor și mamelor refugiați din Ucraina.