12.000 de locuri la admiterea de la Universitatea Cuza

universitatea-cuza-iasi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi scoate la concurs, pentru sesiunea de admitere din iulie, 7.687 de locuri pentru admiterea la studii universitare de licenţă şi 4.267 de locuri pentru admiterea la studii universitare de master. La toate cele 15 facultăți ale UAIC, înscrierile la admitere au loc până mâine. 

Selecția candidaților și afișarea rezultatelor la Universitatea Cuza vor avea loc în perioada 19 – 21 iulie. Candidații au posibilitatea de a se înscrie online sau prin depunerea dosarului la sediul facultăților, în unele cazuri cu o programare prealabilă.

Tudorel Toader – rector Univ. Cuza: „La 200 de specializări, care sunt grupate la cele 15 facultăți. Avem aproape 12.000 de locuri pe care le-am scos la concurs, dintre care la licență 7687 locuri, dintre ele majoritatea sunt la buget, 4219 și restul adică 3468 cu taxă”. 

Startul admiterii a fost dat încă din 5 aprilie, când candidații au avut posibilitatea de preînscriere online.

„S-au înscris 1700 de tineri în online, înainte de data de 12. În perioada 12-17 avem înscrierea și pot să vă spun că luni au început înscrierile și ele sunt online sau față în față fizic.

Am primit statistica celor 4 zile de înscriere și este îmbucurător rezultatul, anume, 8004 tineri s-au înscris la licență, 1278 la masterat”.

Universitatea a dezvoltat cu universitățile din Republica Moldova, sistemul diplome-duble, prin care un student din Moldova beneficiază de 2 diplome de la ambele facultăți și timp de 2 semestre va avea gratuitate la căminele studențești și cantinele de la Iași.

Tudorel Toader – rector Univ. Cuza: „Un tânăr e student la Universitatea de Stat din Chișinău, în același timp e student și la Cuza. El parcurge programele analitice la cele 2 facultăți, la final ia 2 diplome, una din Moldova, una din România, de la Iași. 

În plus, studentul care face cele 2 programe duble, stă acasă, stă în Chișinău, cu familia, cu problemele lui de zi cu zi, face un efort mai mare, dar vine și 2 semestre la Iași. Venin 2 semestre se acomodează cu mediul academic de la noi, studiază, se duce la cursuri amfiteatre, locuiesc în căminele noastre gratuit., servesc masa la cantinele noastre care sunt adevărate restaurante, tot gratuit”.

Oferta de admitere a celor 15 facultăți ale UAIC pentru anul 2021 cuprinde peste 200 de programe de studii, 85 pentru studii de licență și 120 pentru studii de master.  27 dintre aceste programe de studii se vor desfășura în limbi străine. La majoritatea facultăților, admiterea la studii de licență se va realiza exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. Șase facultăți iau în calcul la admitere, pe lângă media generală de la examenul de bacalaureat, media anilor de studii, media la diferite discipline studiate în liceu sau nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat.