115 ani de activitate a Serviciului de Ambulanță

foto_ambulanta

S-au împlinit 115 ani de când Serviciul de Ambulanță este în slujba pacienților. 

Primul echipaj era format din vizitiu și sergent de oraș, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviței. Sistemul a evoluat mult, iar acum eficiența este mult mai mare, drept dovadă o fac cele peste 81 mii de solicitări doar în jumătate de an, în al doilea oraș ca număr de locuitori din țară. 

Ambulanța… Ambulanța pentru voi.

Asistentul Rîpă are nu mai puțin de 30 de ani de activitate în cadrul Serviciului de Ambulanță, iar de foarte mult timp este la Iași. 

Povestește cu greu că a fi cadru medical pe ambulanță nu era deloc ușor, mai ales că sunt primii huiduiți dacă pacientul nu supraviețuiește deși se intervine la timp. 

Sistemul s-a adaptat cerințelor, dar  intervențiile sunt dificile din cauza lipsei de personal.  

Daniel Rîpă – asistent medical SAJ Iași: „Cu toate acestea, greutățile rămân. Populația are cerințe din partea noastră. Noi suntem puțini ca și echipaje deși aparent suntem peste tot”.

Cele mai dificile intervenții, spun cadrele medicale, sunt acelea în  care sunt implicați copii. 

Dr. Luminita Bodrun – medic SAJ Iași: „În mod deosebit, mă impresionează cazurile în care sunt implicați copii nevinovați. În care trebuie să mă detașez de acea situație tragică și să fac tot ce trebuie pentru a salva viața”.

Acțiunile ambulanțierilor sunt prompte, astfel numai în jumătate de an, aceștia au răspuns la peste 81 mii de apeluri de urgență. 

Dr. Ivascu Georgeta Simona – Manager General SAJ Iași: „Am întrebat la dispecerat și era înregistrată solicitarea cu numărul 81 720 și suntem abia la jumătatea anului. Expunerea este la tot ce înseamnă factorii de mediu. Începând de la cei atmosferici de la presiunea justificată a aparținătorilor pentru că este foarte greu atunci când vezi că mama, tata, de lângă tine este într-o stare foarte, foarte gravă. Nu este ușor, să știți”.

Prima ambulanță din România a apărut în anul 1906  în București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici.