1000 de localități din România vor fi conectate la internet de mare viteză cu bani de la bugetul de stat (P)

Accesul la internet de mare viteză este considerat în Uniunea Europeană a fi mai mult decât o facilitate recomandată, chiar un drept de bază pentru cetățeni. Astfel, investițiile în infrastructură și digitalizare sunt priorități în toate statele membre. România a făcut pași importanți în această direcție în ultimii ani.

Țara noastră era de mult timp în topul vitezelor de internet în Europa (calculat ca medie a calității conexiunilor), însă nu stă la fel de bine la partea de acoperire la nivel național pentru internet fix și mobil de mare viteză. Oricum, între timp, vitezele de acces la internet au tot crescut puternic și în alte țări, în timp ce ritmul din România a încetinit.

Buget de 100 de milioane de euro pentru infrastructura de internet

Guvernul României a anunțat recent un plan ambițios prin care 1000 de localități să fie conectate la internet de mare viteză, cu fonduri de la bugetul de stat.

Astfel, au fost alocați de către Executiv aproape 100 de milioane de euro. Banii vor genera astfel noi conexiuni la internet de înaltă calitate, bazate pe tehnologia de ultimă generație.

Prioritate vor avea unitățile școlare, bibliotecile, unitățile medicale și instituțiile publice. Vor fi vizate și acele comunități unde nu există internet deloc sau rețelele fixe ori mobile sunt insuficiente, inclusiv în zonele defavorizate, a explicat Prim-ministrul României.

Accesul la internet aduce mai multe posibilități în societate

Dezvoltarea societății locale, în lumea modernă, depinde foarte mult de accesul la internet. Astfel, chiar și românii din comunități izolate sau în general cei cu posibilități financiare modeste pot folosi numeroase resurse utile, îmbunătățindu-și chiar cunoștințele profesionale și căpătând noi abilități. Informarea corectă se poate realiza mai ușor, element de necesitate în orice societate dezvoltată. De asemenea, românii pot avea acces la magazine online și pot comanda toate produsele de care au nevoie, fără a mai depinde de comerțul de proximitate.

Dincolo de toate funcțiile utile, internetul oferă resurse și în materie de divertisment. Calitatea vieții ține și de timpul liber petrecut în mod plăcut, cu posibilități moderne, cât mai variate. Să poți socializa online, să poți să urmărești filme și seriale pe streaming sau să te poți distra cu jocuri video ar trebui să fie la îndemâna oricui.

Inclusiv nișa de jocuri de noroc este acum simplu de identificat online, cu pariuri sportive, sloturi, bingo, jocuri cu ruleta și alte astfel de resurse dedicate publicului eligibil – persoane cu vârsta de cel puțin 18 ani. Ascensiunea smartphone-urilor și a rețelelor de telefonie mobilă cu internet până la 5G ajută de asemenea în această privință, prin investițiile private ale companiilor de servicii telecom.

Până la final de 2025, conectarea la internet a unor comunități izolate

Noul proiect de stat urmează să fie implementat până la finalul anului 2025, iar ținta este ca cele 1000 de localități să fie conectate la internet cu vitează de cel puțin 100 Mbps şi automat la infrastructură de tip 5G.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a subliniat că acest nou program vizează mai ales acele comunități care nu au conectate școli la internet de mare viteză, care nu au conectate primăriile, care nu au conectate dispensarul medical. “Vom reuși să ducem lumea online la un click distanță, să ducem această poartă către întreaga informație din întreaga lume, prin intermediul internetului, acelor comunități izolate”, a mai spus oficialul statului român.

Sursa foto canva.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *