Galati | 100 milioane de euro pentru sistemul de management al deseurilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a semnat electronic contractul de finanţare pentru sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Galaţi. Valoarea totală a investiţiei este de 481.894.052 de lei. Finanţarea este asigurată în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

“Galaţiul va avea un proiect unic în România în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Este un proiect complex, adaptat celor mai noi norme de mediu şi care include tehnologii moderne. S-a muncit mult pentru a concepe acest proiect, care va schimba imaginea societăţii asupra a ceea ce înseamnă un depozit de deşeuri, precum şi a modului în care trebuie gestionat acest aspect. Practic, proiectul a fost reconfigurat total, în conformitate cu cele mai noi cerinţe de mediu. Este cea mai mare investiţie a Consiliului Judeţean Galaţi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În municipiul Galaţi se va construi o instalaţie de tratare mecano – biologică  a deşeurilor, dotată cu un digestor şi o turbină de producere a energiei electrice din deșeuri.

“Cea mai modernă staţie de tratare a deşeurilor din România va funcţiona la Galaţi. Dupa ce se va realiza partea de sortare, deşeurile vor fi tratate mecano-biologic. Se va obţine un compost, care va intra într-un digestor, iar la final vor rezulta un fertilizant organic, care poate fi folosit în agricultură, şi biogaz, care va fi folosit pentru producerea curentului electric. Astfel, staţia îşi va produce singură necesarul de energie electrică”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul Galaţi prevede realizarea unui depozit conform de deşeuri și a unei staţii de sortare la Valea Mărului, staţii de transfer la Galaţi, Târgu Bujor şi Tecuci, staţii de compostare la Târgu Bujor şi Tecuci şi o staţie de tratare mecano-biologică la Galați, ce va cuprinde o linie de sortare, un digestor cu fermentare anaerobă şi o turbină pentru producerea curentului electric.

“Vom semna în cel mai scurt timp şi contractul de lucrări pentru depozitul  de deşeuri de la Valea Mărului, acolo unde este deja finalizată procedura de achiziţie publică. Capacitatea depozitului este de 1.000.000 de metri cubi, iar durata de utilizare va fi de cel puţin 30 de ani. De asemenea, suntem în plin proces de evaluare a ofertelor pentru închiderea depozitului neconform de la Tecuci, realizarea drumurilor de acces şi construirea stațiilor de transfer și de compostare de la Tecuci şi Târgu Bujor” a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Proiectul prevede şi achiziţionarea pentru tot județul a echipamentelor necesare pentru colectarea şi transportul deşeurilor.