100 de elevi din medii defavorizate beneficiază de educație și pe timp de vară

218351127_4193743810707509_8303950140629436874_n

Viața fără școală este cu certitudine o condamnare la sărăcie și neputință. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns voluntarii și preotul Dan Damaschin din Iași. Așadar, în această vară nu mai puțin de 100 de copii beneficiază de ajutor la materiile școlare, fiind un prilej bun și de ocupare  a timpului liber. 

Banii pentru ca acești copii să beneficieze de materiale de scris sau mâncare provin din donații. 

Din cauza pandemiei de coronavirus, mulți elevi nu au avut ocazia să învețe să țină pixul în mână, iar profesorilor le este deja foarte greu pornind cu un handicap anul școlar următor. 

Preotul Dan Damaschin a pus bazele unui nou proiect și a adunat copii din medii defavorizate, dar care sunt dornici să învețe. 

Munca este una dificilă pentru că 50 de copii au vârste cuprinse între 1 și 4 ani.

„Învățăm lucruri noi și azi am desenat ceasuri. Eu m-am gândit să-mi fac creația mea și m-am gândit să fac un unicorn pisica”.

„Zilnic aducem cărți și le citim. Le prezentăm clasei”

Pentru că la Evaluarea Națională mulți întâmpină un hop, părintele Damaschin a mers din casă în casă și a adunat 20 de elevi de clasa a VII-a și 20 de copii de clasa a VIII-a, pe care îi pregătesc voluntarii la română, matematică și engleză. 

„Am venit să reluăm tot ce nu știm ca să fim un pic mai sus. Să ajungem cineva în viață fără să venim aici nu putem pentru ca nu știm unele lucruri și aici învățăm”.

Pentru ei o echipă de profesori voluntari s-au mobilizat și fac benevol lecții cu micuții, iar cei care dețin mașini ajută cu transportul acestora.  

Voluntar: „Zilnic facem diverse activități, dar în principiu ne bazăm pe matematică și română. Majoritatea au dificultăți la română, unii la matematică și trebuie să lucrăm mai mult cu ei.  Mai desenăm, mai punem și filme”.

Citesc, calculează, exersează și se distrează făcând diverse activități educative în preajmă adulților care îi asistă și ajută. Elevii primesc în cadrul programului„Școala Vieții” și o masă caldă oferită tot cu bunăvoința donatorilor. 

Dan Damaschin- preot Iași: „Sunt copii care sunt supravegheati 8 ore pe zi, care mănâncă, sunt distrați, sunt duși la activități extrașcolare și care după aceste activități acumulează nu doar informații necesare pentru a putea promova într-o treaptă superioară de educație și spunem noi, care își câștigă demnitatea și bucuria”.

Preotul este sprijinit de oamenii cu inimă mare care văd campaniile de strângere de fonduri pe pagina de facebook sau aud povestea celor peste 8000 de copii pe care îi are în grija preotul, la știri.

Acesta primește vizite chiar și la Biserica din curtea Maternității acolo unde este preot misionar și unde primește de obicei donațiile celor care nu pot face virament bancar.