100 de ani de România | Școli ieșene fără apă

foto_livada_de_la_scoala

La nivelul județului Iași, în anul şcolar 2018-2019, va funcţiona un număr de 221 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică.   Activitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi se desfăşoară în 1.470 clădiri, din care: 921 clădiri sunt destinate elevilor si 549 clădiri adiacente. Inspectorii ISJ si DSP au dat publicitatii rezultatul ultimelor evaluari tehnico-sanitare ale scolilor din intreg judetul.

S-a constatat că igienizarea spațiilor de învățământ s-a efectuat în proporție de 100% în 202 unități școlare, iar în alte 19 unități era în curs de finalizare.

Combustibilul necesar pentru perioada rece a fost asigurat în proporție de 100% în majoritatea unităților, cu excepția câtorva unități școlare care au achiziționat doar 50%, dar care au alocate fondurile necesare achizițiilor restante.

Motivele neacordării autorizatiei sunt aceleasi, ca in fiecare an: lipsa apei potabile, grupurile sanitare in exteriorul scolii si cladirile vechi in care se desfasoara activitate cu copiii.

Majoritatea scolilor fara autorizatie sanitara de functionare sunt in mediul rural ,unele la cateva zeci de km distanta de Iasi,  in localitati ca Popesti, Hadambu, Scanteia, Grajduri, Rachiteni, Comarna.