100.000 de români sunt antreprenori în Marea Britanie

În 2021 aproape 100.000 de români erau fondatori activi în ultimii cinci ani ai unor companii în Marea Britanie, locul doi între cetățenii străini după cei din Republica Irlanda la acest capitol, potrivit site-ului Tide.

În pofida Brexit, numărul celor din Uniunea Europeană care au înființat afaceri în UK a atins un număr record în 2020 – 711.871 (11,2% din total) dintre care 98.343 cetățeni români.

Creșterea accentuată a numărului fondatorilor de afaceri din România în ultimii ani este semnificativă. Cu salariile medii românești de aproximativ o treime din salariile din Marea Britanie, este clar că mulți români au șanse mari de a-și spori veniturile mutându-se în Marea Britanie. În timp ce unii oameni vizitează Marea Britanie temporar pentru a lucra, o mulțime de români se deplasează, de asemenea, cu familiile lor și prind rădăcini acolo.

Majoritatea fondatorilor români sunt în jur 30-40 de ani, iar o majoritate semnificativă sunt bărbați – femeile reprezintă doar 17,6% din toți fondatorii români. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere prevalența construcțiilor în statistici – o industrie care rămâne predominant masculină.

Construcțiile și transporturile domină activitățile pentru fondatorii români. Acest lucru reflectă un articol din UK Construction Online care sugerează că lipsa de competențe existentă în Marea Britanie nu este un secret … talentul UE reprezintă în prezent 8% din forța de muncă din industria construcțiilor’ ” scrie Tide.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică în anul încheiat la 1 iulie 2020 s-au aflat în UK 404.000 de cetățeni români.