10 persoane au fost reținute de DIICOT Constanța pentru trafic de droguri. În urma perchezițiilor, polițiștii au mai găsit 24 de telefoane mobile și peste 3.000 euro

WhatsApp Image 2022-08-26 at 14.38.49

Ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus, în două cauze penale, reținerea pentru 24 de ore a 10 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi, respectiv de trafic de droguri de risc, activitățile judiciare fiind efectuate împreună cu B.C.C.O. Constanța.

Tot în cursul zilei de ieri, organele de cercetare penală au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară, în județul Constanța, fiind identificate și ridicate peste 2 kilograme de canabis, 21,6 grame rezină de cannabis, 29 de grame MDMA, 7 comprimate ecstasy, 3-CMC, 35,6 grame Alpha PHP, o cantitate de cocaină, 95.430 de lei, 3.100 de euro, 100 de lire sterline, 24 de telefoane mobile, 6 cântare de precizie, un pistol de tip airsoft, cu bile, 20 de cutii materiale pirotehnice și alte bunuri cu valoare probatorie.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2020, patru inculpați au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc, grup la care au aderat, pe parcursul anului 2022, alți 4 inculpați, toți acționând în mod neîntrerupt și coordonat, în scopul procurării, depozitării și punerii în vânzare de droguri de risc, în special canabis. Activitatea infracțională a grupului a fost condusă direct, până în luna februarie a acestui an, de către unul dintre inculpați, aflat la acest moment sub măsura unei măsuri privative de libertate, pentru același tip de infracțiuni. Ulterior a continuat să coordoneze activitatea prin intermediul unui alt inculpat, care avea rolul de a transmite sarcinile trasate de către lider pentru membrii grupării aflați în libertate.

De asemenea, la domiciliul altor 2 inculpați, aflați în anturajul infracțional al unora dintre membrii grupării, în urma percheziției domiciliare, au fost identificate diferite cantități de droguri.

n cursul zilei de astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități au participat și polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile Constanța.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.