10 mii de lei/luna pentru un trai decent in Romania

10 mii de lei/luna pentru un trai decent in Romania. Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anii precedenti.

10 mii de lei/luna pentru un trai decent in Romania

Daca in 2022, suma se ridica la aproape 8700 de lei, pentru o familie cu 4 membri, acum aceasta a crescut vizibil si ajunge la aproape 10 mii de lei pe luna. Aici sunt luate în calcul cele necesare unei vieti fara lipsuri, dar și fara mofturi, legate de mancare, casa, transport, sanatate si o vacanta pe an. Dintre toate, intretinerea locuintei si alimentele au adus scumpirile cele mai greu de acoperit, cu majorari de pana la 60 de procente.

CITESTE SI: De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent în România

Să trăiesti a devenit un lux. Asta se reflecta in statisticile transmise de specialisti cu privire la cosul minim lunar pentru un trai decent. Pentru o familie compusa din doi adulți și un copil valoarea cosului este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.807 lei pe lună. Insa pentru o familie formata din 4 membri, valoarea cosului ajunge la aproape 10 mii de lei pe luna.

Ciprian Iftimoaiei – Director Direcția Judeteana de Statistică Iasi: „Deci cosul minim lunar pentru un trai decent este un standard, la el ne raportam. Și ca sa fiu mai concret, la nivelul lunii noiembrie 2023 el a fost de 9978 de lei pentru o familie formata din patru persoane, doi adulti si doi copii. Cu un an in urma, in luna septembrie, acest cos minim lunar pentru un trai decent 8659 de lei. Iata vedem o crestere de aproximativ 1000 de lei. Explicata prin faptul ca au crescut preturile destul de mult in decursul unui an, aspect care este confirmat si de indicele de consum sau inflatie. Anul trecut, ritmul de crestere a inflatiei a fost de aproape 10% in Romania, comparativ cu anul 2022„.

În această sumă intră mai multe nevoi, precum educatie, sanatate, vacante, dar si cheltuieli cu locuinta si mancarea.

Ciprian Iftimoaiei – Director Direcția Judeteana de Statistică Iasi: „Economii care se ridica la 907 lei. Cheltuieli pentru recreere si vacanta, care sunt estimate in cuantum la 315 lei. Pentru ingrijirea sanatatii, 154 de lei mi se pare cam putin. Dar nu inseamna ca toti oamenii sunt bolnavi si se imbolnavesc luna de luna. De asemenea, pentru educatie si cultura 722 lei, servicii 604 lei, produe de uz casnic si igiena 316 lei. Cei mai multi bani se duc pe locuinta, 2894 lei, aproape 3000 lei, in acest cost de aproape 10000 lei pe luna. Deci se duc pe cheltuieli legate de intretinerea locuintei si de asemenea 2090 de lei pe mancare„.

Din toamna lui 2020 și până în decembrie 2023, și alte categorii de produse si servicii au avut creșteri între 30 și 50%. Vorbim de îmbrăcăminte, încălțăminte ori serviciile de sănătate. Prețurile mari i-au făcut pe romani să se orienteze spre produsele mai proaste, dar mai ieftine. Inflația mare a dus la schimbări de consum și în alte țări.

Spre exemplu în Franța, o treime din populație a ajuns să facă duș fără săpun ori fără șampon, potrivit unui sondaj citat de presa locala. Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *