1 decembrie, solidari cu persoanele infectate cu HIV

foto_Carmen_Dorobăț

Medici infecționiști reuniți la Iași

Ziua mondială de combatere a SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA, cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Un procent estimat de 33.2 milioane de oameni trăiesc cu HIV în întreaga lume începând cu anul 2007, aceasta fiind una dintre cele mai distructive epidemii din istorie.

Această infecţie afectează persoane tinere de vîrstă reproductivă, apte de muncă și are tendinţa de a se extinde şi în rîndul populaţiei rurale . În acest sens, se menţine la un nivel înalt transmiterea heterosexuală (84,32%). Medicul Carmen Dorobat ne-a declarat ca in acest moment pacientii cu SIDA beneficiaza de tratamente de ultima generatie.

Virusul HIV se transmite pe cale sexuala iar medicii ii sfatuiesc pe toti cei care au relatii sexuale intamplatoare sa se protejeze.

In acest moment, Centrul Regional de la Iasi are in evidente 1537 de pacienti infectati din toata Moldova. Profesorul Carmen Dorobat sustine ca daca pacientii trateaza corect aceasta infectie, pot avea copii sanatosi.

Consiliul Judetean Iasi, reunit astazi in sedinta extraordinara, a aprobat rectificarea bugetara prin care s-au obtinut fondurile destinate medicatiei pacientilor infectati cu virusul HIV-SIDA.

La 1 decembrie, Zi Mondială de combatere a SIDA, comunitatile isi arata solidaritatea faţă de persoanele depistate cu HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA și promoveaza ideea de Asistența Medicală nediscriminatorie pentru persoanele care trăiesc cu HIV.