1 an de la primul caz Covid din Iași

izoleta

Astazi se implineste un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 în Iași. S-a întâmplat  într-o zi de miercuri, pe 11 martie când apelul la 112 a răscolit întreg  persoanul din sistemul de sănătate iesean. La un an de la eveniment, lucrurile s-au schimbat cu mult. Acum cei din linia întâi învață să trăiască cu virusul și se descurcă din ce în ce mai bine, dat fiind numărul redus de cazuri din sistem.

Paramedicul Ionel Andronic, plutonier  în cadrul ISU Iași este cel care a  coordonat echipa care a preluat primul caz de coronavirus din județ. Retrospectiva acelei zile și a perioadei următoare este povestită cu emotie chiar daca a trecut un an.

Ionel Andronic- plutonier ISU Iasi:

Am început echiparea conform procedurii și am pregătit și izoleta. Echiparea confom procedurii a fost îmbrăcarea unui combinezon de protecție, cizme de protecție, ochelari de protecție, 3 perechi de mănuși care ne-au ajutat foarte mult la decontaminarea noastră și o vizieră

Pacientul în vârstă de 42 de ani din cartierul Nicolina a fost preluat cu izoleta, fiind primul ieșean la care s-a prezentat echipa formată din 5 persoane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași. Simptomele virusului nu erau instalate, însă pacientul era în stare de șoc.

Izoleta i-a pus în dificultate pentru că spune paramedicul era foarte greu să te descurci cu ea.

Ionel Andronic- plutonier ISU Iasi:

”În domeniul nostru, dacă nu o să lucrăm cu empanie, nu putem face față.

Toate cazurile au fost diferite, de la unul la altul. Cele mai urâte cazuri au fost acelea  în care pacienții aveau simtome. În care oamenii aveau insuficiență respiratorie și nu puteau respira fără aparatură, fără oxigen.”

După această zi au urmat alte 4800 de apeluri care aveau să anunțe exact același lucru. Sirenele ambulantelor au devenit cu timpul o rutina a orasului. Teoriile apocaliptice ii bulversau pe ieșeni, în timp ce în spitalul Covid era forfotă mare.

dr. Carmen Dorobăț- medic infecționist Spitalul de Boli Infecțioase Iași

A trecut un an în am scris istorie. Noi toți iunfecționiștii, că suntem medici sau asistenți, sau persoanal de îngrijire în spitalele de boli infectioase și în spitalele covid. Am încercat să salvăm cât mai mulți pacienți. A fpost o perioadă în care am învățat să ne comportăm cu acest virus. Am învățat să încercăm pe cât posibil să biruyim acest virus.

Eu am spus că s-a scris istorie pentru că de 100 de ani aproape nu am ami avut deaface cu o astfel de infecție care să lase urme atât de adânci, nu numai din punct de vedere medical, dar și psihologic asupra întregului glob.”

Până astăzi, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate peste 34 000 de cazuri de persoane conformate cu COVD-19, numai în ultimele 24 de ore au fost raporate 146 de teste pozitive.  Secțiile de terapie intensivă sunt în continuare aglomerate, iar la ultima raportare mai erau doar 3 paturi libere la ATI .