0 lei pentru Autostrada Tg. Neamț – Iași – Ungheni

Zero lei este alocarea bugetară pentru sectorul din A8 Tg. Neamț – Iași – Ungheni, care ar duce la rezolvarea blocajelor de la Podu Iloaiei. In schimb Ministerul Transporturilor a primit un milliard de lei pentru sectoarele de la Targu Mures pana la Targu Neamt. Spre deosebire de alti ani, s-au facut pasi concreti pentru Autostrada Unirii, insa iesenii mai au de asteptat pana cand vor fi rezolvate problemele ambuteiajelor.
In acest an a intrat primul excavator pe autostrada Unirii, la 6 ani distanta dupa ce a fost adoptata o lege in acest sens. Primele lucrări s-au derulat pe secțiunea Leghin – Târgu Neamț. De altfel acest lot beneficiaza de finantare prin PNRR. Initiatorul legii Autostrazii Tg. Mures – Iasi – Ungheni spera ca proiectul sa se deruleze pana la capat.
Petru Movilă – Inițiator lege Autostrada Unirii: ,,Este foarte important pentru infrastructura Iasului si a Moldovei faptul ca in final, dupa 6 luni de zile de la aparitia am vazut primul excavator demarand lucrarile pentru un tronson din autostrada A8 este important. Dupa 6 ani de la aparitia legii plin de minciuni, de demagogie, de la politicieni si de la ONG vedem clar ca autostrada A8 intra in linie dreapta”.
Pentru accelerarea obiectivului, în ultimele luni, CNIR a lansat în licitație pentru proiectare și execuție cinci loturi/tronsoane ale Autostrăzii Unirii, cu o lungime de 143 de kilometri și o valoare de aprox. 25 miliarde lei. Pentru trei dintre cele cinci loturi ale Autostrăzii A 8, ofertele au fost deja deschise, iar comisiile CNIR lucrează la evaluarea ofertelor primite.
Petru Movilă – Inițiator lege Autostrada Unirii: ,,Este foarte important de spus si pentru supervizarea acestor lucrari cel putin pentr tronsonul Targu Neamt-Targu Frumos sunt 27 de kilometri. Contractele de supervizare sunt la CNIR si urmeaza sa fie validate intr-un timp foarte scurt. Legea pe care am initiat-o este definitorie pentru proiect pentru ca am avut foarte multe discutii, polemici intre institutiile statului care au spus ca daca ar fi fost dupa studiul de trafic si alte analize specifice, aceasta autostrada nu s-ar fi realizat pentru ca nu erau argumentele tehnic-o economice”.
Documentele pentru avizarea în Consiliul de Administrație a procedurii de lansare în licitație a celor trei tronsoane, de la Lețcani la Ungheni sunt in pregatire in cadrul CNIR si inca nu au fost finalizate.