​Marius Bodea: „Unde e curajul statului?”

marius bodea

Senatorul USR, Marius Bodea, cere statului român să-și asuma răspunderea pentru eșecul campaniei de vaccinare anti Covid și gestionarea defectuoasă a pandemiei.

„Cine e vinovat pentru eșecul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România? Am văzut multe explicații în ultima lună, de când valul al patrulea a adus cu el mii de morți, deși acum există o soluție pentru a o ține sub control boala care a ucis: vaccinarea. Cel mai acuzat a fost chiar poporul, deși, la urma urmei, poporul nu a făcut decât să asculte ce i s-a spus. Că doar premierul României și nu altcineva a afirmat triumfal în vară că am învins pandemia. În schimb, politicieni și chiar specialiști au afirmat că românii mor pe capete ba pentru că sunt analfabeți funcțional, ba că nu vor să respecte reguli elementare de protecție, ba că se tratează singuri ori că nu au încredere în medici.”, transmite senatorul.

Totodată, Marius Bodea atrage atenția asupra fake news-urilor și propagandei.

„Fiecare dintre aceste explicații are adevărul său. Dar, dintre toate, cel mai puțin analizate au fost propaganda și minciunile inoculate de către diverse personaje disperate după notorietate și audiență, canalele media prin care au fost propagate toate manipulările și, mai ales, lipsa de reacție a statului român. O senatoare, Diana Șoșoacă, a abuzat de demnitatea sa pentru a ataca medici și persoane care doreau să se vaccineze la Iași, apoi pe medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» din București, fără ca organele de anchetă ale statului să o deranjeze cu un proces verbal de amendă măcar. Gigi Becali vorbește la ore de maximă audiență despre cum a interzis jucătorilor de la FCSB să se vaccineze, apoi aflăm că la această echipă de fotbal este un focar de infecție COVID-19. Iar finanțatorul face reclamă nederanjat la medicamente neautorizate în UE, cu efecte secundare puțin cunoscute. Două canale de televiziune, Antena 3 și România TV, promovează continuu conspiraționiști, antivacciniști și diverse personaje fără legătură cu medicina, dar care sapă la temelia încrederii în vaccinul împotriva COVID-19, a medicilor care se luptă cu această boală și sistemului sanitar în ansamblu. Consiliul Național al Audiovizualului aproape că nu a existat în această perioadă cruntă. Cele două guri de împroșcat fake-news nu au primit o sancțiune adevărată.”, spune Bodea.

Senatorul zice că autoritățile nu luat măsuri acolo unde erau necesare și afirmă că „pandemia a adus România într-un punct zero”.

„Rezultatul îl vedem cu toții zilnic, în cruntele bilanțuri ale morții și ale pacienților de la ATI. Poliția a deschis un dosar penal unei anonime care a prezentat o minciună despre un spital modular, dar nu îndrăznește să se atingă de adevărații manipulatori, de personajele cunoscute care nu doar că sunt responsabile moral pentru uciderea unor oameni, ci mai și fac jocurile Rusiei în România. Care mai este rostul infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor sau a celei de vătămare a integrității, din Codul Penal? Doar să fie băgați la închisoare oameni sărmani, cu o slabă înțelegere a realității, care nici măcar nu sunt bolnavi? Vedetele antivaccinismului au imunitate față de aplicarea legii?Statul român, prin toate instituțiile sale de aplicare a măsurilor de protecție la COVID-19 – includ aici și CNA –, s-a dovedit până acum slab și temător. Nu mai zic de haosul introducerii de reguli. Cum să aplici legea, dar nici tu nu știi să o scrii cum trebuie? Pandemia a adus România într-un punct zero. Am lovit fundul prăpastiei. După ce trece valul al patrulea, e obligatorie o analiză completă a eșecului statului român. Și apoi măsuri de sancționare a responsabililor. Dar până atunci, nu ar fi rău ca „oamenii legii” să prindă curaj și să facă exact ce le spune numele: să aplice cu fermitate legea, atunci când este încălcată, indiferent de numele celui care o încalcă.”, a conchis Mariua Bodea.