Vremea iși face din nou de cap în Moldova

Sharing is caring!

Sunt pe sfarsite primele doua luni calendaristice de vara doar ca, nu am simtit ca traversam anotimpul cald. Din iunie avem parte de fenomene meteorologice extreme, precipitatii abundente, vijelii cu aspect de tornada in unele zone si temperaturi uneori specifice toamnei. Si in aceasta saptamana, Moldova se afla sub incidenta codului galben si a instabilitatii atmosferice. O vara atipica in 2018, fara prea mult soare dar cu multi nori. Vremea din ultima luna si jumatate ne-a adus inundatii soldate cu morti si pierderi insemnate financiar. Hotelierii din turism se plang ca isi pierd clientii in timp ce agricultorii fac mai degraba bilantul pagubelor decat a recoltelor. Sfarsitul lui iulie traverseaza din nou o perioada de instabilitate la nivelul intregii regiuni.

 „In acest moment toate judetele Moldovei se afla sub incidenta unei avertizari meteorologice de cod galben, valabila pana maine, 25 iulie, ora 21. In acest interval vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata care se va manifesta local prin averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie si izolat caderi de grindina. Prin acumulare, pentru perioade scurte de timp se vor inregistra cantitati de peste 25 l/mp si pe arii restranse 40-50 litri”, a declarat Ovidiu Machidon – sef SMAC Iași – CMR Moldova

Vremea nu-si revine nici atunci cand regiunea va iesi de sub incidenta codului galben. In urmatoarele 3 zile, temperaturile maxime din Moldova variaza intre 24 – 29 grade iar cele minime intre 14-19 grade.

„Pe parcursul zilelor de joi si vineri vremea se mentine instabila, pe spatii extinse, in Moldova, se vor semnala averse insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului si vor fi conditii de grindina. Aversele de ploaie vor avea si caracter torential, astfel ca, pentru intervale scurte de timp, prin cumulare, cantitatile de apa vor fi mai insemnat” a completat meteorologul Ovidiu Machidon.

Si in acest week end vom avea multi nori pe cer dar gradele din termometre vor mai aproape de realitate.

„In week end vremea va evolua in limite termice apropiate perioadei iar fenomene asociate instabilitatii termice se vor manifesta temporar in cea mai mare parte a regiunii”, a mai spus seful SMAC Iasi – CMR Moldova.

Multi sustin ca aceste fenomene meteo extreme au legatura cu eclipsa de luna de la sfarsitul acestei saptamani.

shares